четвер, 09 травня 2019 10:04

Інститут нацпам'яті хоче змінити дати заснування міст

Інститут нацпам'яті хоче змінити дати заснування міст
"Українські міста давніші, ніж заявляла імперська Росія" - В'ятрович. Фото: day.kyiv.ua

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович працюватиме над зміною дати заснування деяких українських міст.

Росія стверджує, що українців ніколи не було і всі міста на півдні з'явилися через Російську імперію, розповів він у інтерв'ю Громадському.

"Датування таких міст як Дніпро чи Одеса абсолютно прив'язана до часів Російської імперії попри те, що те ж Дніпро, та ж Одеса мають набагато довшу історію існування до появи там імперії", - сказав В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ятрович розповів, коли почнуть деколонізацію

Науковець не пропонує закреслити сторінку історії про заснування населених пунктів імператорками чи царями, а хоче їх досліджувати.

На учтонення журналіста, як саме, бо ж дата заснування міста є чітким фактом.

"А якщо є факт, що Одеса на 300 років старша? Проте ми визначаємо створення Одеси від кінця 18 століття, від Катерини, то очевидно, що нам треба буде говорити про певне передатування. Якщо буде факт, що той чи інший населений пункт створений саме в часи імперії якимось російським воєначальником - окей, хай залишається", - відповів В'ятрович.

Місто Ізмаїл у сучасній Одеській області засноване в XVI ст. Голландський учений, фахівець із середньовічної історії Османської імперії Мехмет Тютюнджі, який зараз працює в Ізмаїлі, привіз документи з цією інформацією з турецьких архівів.

Документи свідчать про заснування міста 1589 року й містять інформацію про перші роки його існування.

Зараз ви читаєте новину «Інститут нацпам'яті хоче змінити дати заснування міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі