неділя, 28 червня 2020 08:20

Князівство і королівство об'єднали на два століття у велику державу

Князівство і королівство об'єднали на два століття у велику державу
Унія засвідчила утворення єдиної федеративної держави з виборним монархом - Королем польським і Великим князем Литовським. Картина Яна Матейка "Люблінська Унія"

Депутати польського і литовського сеймів на скликаному в Любліні загальному сеймі, затвердили унію між Королівством Польським та Великим князівством Литовським. 28 червня 1569-го підписана Люблінска унія, через три дні її затвердили.

Велике князівство Литовське у війні з Московією втратило майже третину своєї території (Чернігово-Сіверщину, Смоленськ). В 1563 році був втрачений Полоцьк, з'явилася загроза поглинання Московським царством. Об'єднання Великого князівства Литовського з Польщею започаткувала династична Кревська унія 1385 року. Розгляд питання про укладення унії розпочався ще взимку на спільному польсько-литовському сеймі у Любліні.

Поляки наполягали на обранні та коронуванні монарха лише в Польщі, єдиний сейм, сенат, а також спільну грошову одиницю. Обурена литовська депутація потайки покинула Люблін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Князівством Руським Україна побула всього півроку

Король Сигізмунд II Август видав універсал про приєднання до Польського королівства Підляського і Волинського воєводств, Поділля, Київського і Брацлавського воєводств. Литовці погодились на всі пункти унії.

Унія засвідчила утворення єдиної федеративної держави з виборним монархом - Королем польським і Великим князем Литовським. Українські землі у складі Речі Посполитої об'єднувалися у 6 воєводств: Белзьке, Брацлавське, Волинське, Київське, Подільське, Руське, до яких з 1618 року приєдналося Чернігівське воєводство. Люблінська унія залишалась чинною до 1791 року, коли прийнята сеймом конституція перетворила Річ Посполиту на унітарну державу.

Гетьман України Іван Виговський 16 вересня 1658-го уклав із Річчю Посполитою Гадяцький договір. Він передбачав утворення в Речі Посполитій третьої складової частини федерації - Великого Князівства Руського.

Зараз ви читаєте новину «Князівство і королівство об'єднали на два століття у велику державу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі