понеділок, 16 вересня 2019 08:20

Князівством Руським Україна побула всього півроку

Князівством Руським Україна побула всього півроку
Пам'ятна плита на Полтавщині про Гадяцький договір 1658 року. Фото: День

Гетьман України Іван Виговський 16 вересня 1658-го уклав із Річчю Посполитою Гадяцький договір. Він передбачав утворення в Речі Посполитій третьої складової частини федерації - Великого Князівства Руського.

Після смерті Богдана Хмельницького в серпні 1657-го на час до повноліття його сина Юрася, гетьманом обрають генерального писаря Війська Запорозького Івана Виговського. Той вступав у пряму конфронтацію з Москвою. Ще під час переговорів з польською стороною гетьман Іван Виговський видав маніфест до народу, в якому обґрунтував розрив України з Москвою.

Московія оголосила Виговського зрадником. Гетьман у вересні зібрав у Гадячі козацьку раду. Прибули на неї й польські дипломати. Повернення Війська Запорізького до складу Речі Посполитої хотів Виговський, полковники та посланець польського короля — волинський шляхтич Станіслав-Казимир Беньовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останній гетьман закривав козацькі винокурні

За Гадяцьким договором законодавчу владу в Україні мали виконувати національні збори депутатів від усіх земель Князівства, судову - судовий трибунал з українським діловодством. Армія мала налічувати 30 тис. козаків і 10 тис. найманців. Греко-католицька унія скасовувались в усій державі. Православ'я прирівнювалось у правах з римо-католицькою вірою, а митрополит отримував місце в сенаті.

На початку 1659-го оприлюднено царську грамоту. Виговського в ній названо зрадником, а народ закликано до повстання. Починається війна.

У вересні 1659 року Виговський складає булаву. Обраний гетьманом Юрій Хмельницький заявляє про вірність цареві. Велике князівство Руське не проіснувало й півроку.

На раді української старшини в Глухові графа Кирила Розумовського 4 березня 1750 року обрали гетьманом України. Самого претендента на булаву не було - його обрали заочно.

Зараз ви читаєте новину «Князівством Руським Україна побула всього півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі