понеділок, 01 квітня 2024 05:30

Закатували знаного композитора й поета

  1 квітня минає 5 років  із дня вбивства в окупованому Донецьку директора Центру слов'янської культури, композитора і поета 54-річного Миколи Присяжнюка
1 квітня минає 5 років із дня вбивства в окупованому Донецьку директора Центру слов'янської культури, композитора і поета 54-річного Миколи Присяжнюка

1 квітня 2016 року в окупованому Донецьку вбили директора Центру слов'янської культури, композитора і поета 54-річного Миколу Присяжнюка.

Уночі до його дому ввірвалися невідомі. Чоловіка катували - поламали йому руки та ноги. Він не витримав знущань. Відомо, що в будинку знаходилася ще жінка - покоївка чи співмешканка, за різними даними. Їй теж дісталося: кілька ножових поранень і численні переломи. Після того, як вбивці втекли, жінка змогла дістатися до будинку сусідів, і ті викликали "швидку".

"Вночі якась нечисть, увірвавшись в його будинок у пошуках наживи, скоротила його дні. Він загинув мученицькою смертю. І війна на донецькій землі не залишає можливості попрощатися з ним. Спочивай з миром, Миколо Васильовичу", – писала тоді у Facebook знайома, заступник головного редактора журналу "Шишкин лес" Олена Рєзнікова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишнього сільського голову закатували до смерті

У Присяжнюка було багато цінностей: ікони, коштовності. Але нічого не зникло. Тільки значна сума грошей. Припускають, чоловіка катували, аби дізнатися, де ховає заощадження.

Микола Присяжнюк народився у селі Слобідка Тисменицького району на Івано-Франківщині. Проте пов'язав своє життя саме з Донбасом і залишався там після окупації. Неодноразово був лауреатом всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Він довгі роки очолював Центр слов'янської культури, який раніше мав назву Палацу культури ім. Леніна. В установі проходили численні виставки та концерти, організовані артистом. ЦСК не зупинив своєї діяльності і після захоплення Донецька проросійськими сепаратистами.

На Івано-Франківщині земляки відкрили видатному композиторові пам'ятну дошку, повідомив військовий Олександр Жилак. Чи затримали вбивць Присяжнюка - не відомо.

Автор: facebook.com/caritas.don
  На Івано-Франківщині земляки відкрили Миколі Присяжнюку    пам'ятну дошку
На Івано-Франківщині земляки відкрили Миколі Присяжнюку пам'ятну дошку

Активіст столичного Майдану та доброволець АТО 37-річний Олександр Мандич з позивним "Ташкент" зник зі своєї київської квартири на Печерську 24 березня 2021 року.

За чотири дні його тіло з ножовими пораненнями знайшли в лісосмузі неподалік Києва. Чоловік лежав голий у стічній канаві, прикиданий листям і соломою. На слід імовірних убивць поліцейські вийшли за добу. З'ясували, що чоловіка катували. Потім непритомного автомобілем відвезли за місто.

Зараз ви читаєте новину «Закатували знаного композитора й поета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі