четвер, 01 квітня 2021 07:50

Тіло Олександра Мандича знайшли у стічній канаві

Автор: facebook.com
  Трьох підо­зрюваних у викраденні та вбивстві громадського активіста, ветерана Антитерористичної операції Олександра Мандича з Києва арештували без права на заставу
Трьох підо­зрюваних у викраденні та вбивстві громадського активіста, ветерана Антитерористичної операції Олександра Мандича з Києва арештували без права на заставу

— Саша був поза зоною і це насторожило. Поїхала до нього. Двері не відчиняв, лише собаки гавкали на стукіт. Узялася за ручку — відчинено. Жахнулася. У квартирі був безлад, все перерито. Кров на стінах і підлозі, навіть шматок зуба валявся, — киянка Галина Михалочкіна розповідає, як зник її коханий 37-річний Олександр Мандич на позивний "Ташкент".

Він був активіст столичного Майдану та доброволець АТО. Зник зі своєї київської квартири на Печерську 24 березня. За чотири дні його тіло з ножовими пораненнями знайшли в лісосмузі неподалік Києва. Чоловік лежав голий у стічній канаві, прикиданий листям і соломою. На слід імовірних убивць поліцейські вийшли за добу. З'ясували, що чоловіка катували. Потім непритомного автомобілем відвезли за місто.

— Біля під'їзду, де жив Мандич, місцеві бачили невідомих людей. Запам'ятали машину, якою компанія приїхала, — розповідає 48-річний Андрій Крищенко, начальник столичної поліції. — З'ясували, що потерпілого кілька разів ударили ножем ще у квартирі. Причину смерті встановлюють експерти.

Поліцейські затримали трьох підозрюваних. Двоє з Луганщини й один із Києва. У кожного кілька судимостей. Їхніх спільників розшукують. Мотив установлюють.

Олександр Мандич останнім часом офіційно не працював, жив з підробітків на будівництві. Захищав людей від нападок рейдерів і квартирних аферистів. Його друзі пов'язують убивство саме з цією діяльністю.

— Я дружив із Сашком багато років. Припускаю, що вбили його через квартиру. Були бажаючі її "віджати". Тривалий час Саша переховувався від цих людей. Розумів, що на нього полюють. Подробиць про тих рейдерів не знаю. Сашко не пояснював. Знаю лиш, що збирав на них компромат, — каже товариш Назар Приходько, 35 років. — Мабуть, через це його житло перевернули догори дриґом.

— На Печерську діє рейдерська група. Відбирають житло в людей, які мають соціальні проблеми, алкоголіків і наркоманів, — говорить Ігор Криворучко, приятель Мандича. — Одному потерпілому на ім'я Кирило півтора місяця тому Сашко допоміг повернути квартиру неподалік метро Дружби народів.

Історія з Кирилом почалася рік тому.

— Рейдери два місяці його катували, щоб написав дарчу або взяв під неї іпотеку. Але цього він зробити не міг, бо мати сховала документи в банку на своє ім'я. Потім його вишвирнули на вулицю. Квартиру обладнали як катівню і привозили в неї інших жертв, — розповідає Криворучко. — Кирило ходив туди з дільничним, викликав поліцію, але марно. Півтора місяця тому звернувся до Сашка. І він допоміг. Після чого рейдери взялися за нього.

Місяць тому ці ж люди зламали Олександрові ребра. Він на певний час виїхав зі своєї квартири. Коли вирішив, що небезпека минула, повернувся. В день зникнення криків із помешкання Мандича сусіди не чули. Кажуть лише, що невідомі стукали в його двері. Але це не насторожило. До нього приходили багато людей.

— К Саше то за помощью приходили, то друзья. А в тот день человек пять-шесть стучали в квартиру, — розповідає сусідка 29-річна Олександра, прізвища не вказує.

Підозрювані — 27-річний Віктор Агумов і 46-річний Олександр Гусік на прізвисько "Варяг". Третього звати Володимир. 29 березня В Печерському райсуді Києва їх арештували без права на заставу. Вони провини не визнають. Кажуть, були лише свідками.

— Было человек 10–12. Они что-то выясняли с Сашей. Я к нему ни разу не прикоснулся, — сказав у суді підозрюваний Гусік.

Якщо їхню провину доведуть, можуть ув'язнити на 15 років.

Зараз ви читаєте новину «Тіло Олександра Мандича знайшли у стічній канаві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі