понеділок, 29 січня 2024 05:30

Бій під Крутами: студенти зупинили вороже військо

Під станцією Крути, за 130 км від Києва, 29 січня 1918-го стався бій між армією більшовиків на чолі з Михайлом Муравйовим та юнкерами 1-ої Київської військової школи ім/ Богдана Хмельницького, бійцями вільного козацтва.

Автор: Дмитро Скаженик
  Бій під Крутами тривав майже 6 годин
Бій під Крутами тривав майже 6 годин

Того року петроградський уряд розгорнув повномасштабний військовий наступ проти Української Народної Республіки. У Києві російські агенти організували повстання на заводі "Арсенал". Усі збройні сили України під командуванням Симона Петлюри перекинули на придушення цього антиукраїнського виступу.

Північно-східний кордон держави охороняли юнкери 1-ї Української юнацької військової школи. Вони попросили про підмогу. Зголосилися студенти з Київського університету святого Володимира, Українського народного університету, учні гімназій. Записалися 200 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Моряки відмовилися їсти гниле м'ясо в борщі й захопили корабель

Уранці 28 січня поїзд зі студентами прибув до невеликої вузлової станції Крути. Об'єдналися з чотирма сотнями юнкерів і добровольцями з Вільного козацтва. Мали паротяг із залізничною платформою та гарматою. Було ще до 18 кулеметів і велика кількість поламаних рушниць.

Бій під Крутами розпочався о 9:00 з бойового зіткнення захисників з передовим загоном матросів. Більшовики мали чисельну перевагу.

Протягом 6 год. українські підрозділи стримували атаки ворога. На допомогу більшовикам надходили інші загони Муравйова.

Паротяг з гарматною платформою залишив фронт - поїхав за набоями і підмогою. Відступ розпочався під вечір, студенти забрали з собою тіла товаришів і поранених.

Загін із 27 бійців збився з дороги й вийшов до зайнятої військами Муравйова станції Крути. Розлючені втратою 300 солдатів червоноармійці знущалися і вбили бранців. Тіла страчених в одній могилі поховали місцеві священик і жителі на кладовищі села Печі - тепер Борзнянський район на Чернігівщині.

Під Крутами українці втратили 70 осіб: 40 студентів, 15 юнкерів і 15 козаків.

Більшовики Київ захопили 9 лютого. Того ж дня у Бресті УНР уклала договір із Німеччиною та її союзниками.

Бунт на броненосці "Князь Потьомкін Таврійський" в морі неподалік Одеси вибухнув 27 червня 1905 року. Моряки розпочали перше в історії Російського флоту збройне повстання і захопили корабель. Більшість команди екіпажу корабля становили українці.

Зараз ви читаєте новину «Бій під Крутами: студенти зупинили вороже військо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі