пʼятниця, 08 листопада 2019 08:20

Книги в бібліотеці приковували ланцюгом

Книги в бібліотеці приковували ланцюгом
Бодліанська бібліотека займає п'ять великих будівель в Оксфорді. Фото: vsviti.com

У Оксфорді 8 листопада 1602 року заснували Бодліанську бібліотеку — одну з найстаріших в Європі. На початках книгу можна було лише прочитати на ланцюгу у читальному залі.

Засновником бібліотеки вважається британський єпископ Томас де Кобем, який першим створив при Оксфордському університеті невелике зібрання книг. Щоб їх не крали – прикував до полиць ланцюгам. Книгу можна було лише прочитати на ланцюгу у читальному залі. Спочатку доступ мали лише науковці і священослужителі, згодом дозволили читати і студентам.

Ланцюги через деякий час зникли, а правило залишилося – заборона виносити книги з бібліотеки поширюється навіть на королів. У свій час не вдалося взяти на будинок бібліотечну книгу ні Чарльзу Першому, ні Оліверу Кромвелю. Дипломат королеви Єлизавети сер Томас Бодлі (1545—1613) заповів університету своє книжкове зібрання, купував книги та манускрипти з Туреччини і навіть з Китаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В головній бібліотеці країни згоріла половина унікальних книг

Бодліанська бібліотека займає п'ять великих будівель в Оксфорді і ще кілька за його межами, один з філіалів навіть розмістився в покинутій соляній шахті. У XVII столітті бібліотека отримала унікальну привілей – один примірник кожної книги, що видається в Великобританії, повинен поповнювати фонди сховища.

З 2008 року те ж правило поширюється і на CD-диски. Сьогоднішня бібліотека в Оксфорді може похвалитися одинадцятимільйонною колекцією книг і розкішними інтер'єрами – в її приміщеннях, до речі, знімалися бібліотечні сцени фільму про Гаррі Поттера.

В бібліотеку Конгресу США 24 грудня 1851 року згоріло близько двох третин з 55 тис. книг. Серед них - майже чотири тис. книг, переданих бібліотеці президентом Томасом Джеферсоном.

Зараз ви читаєте новину «Книги в бібліотеці приковували ланцюгом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі