понеділок, 24 грудня 2018 08:20

В головній бібліотеці країни згоріла половина унікальних книг

В головній бібліотеці країни згоріла половина унікальних книг
Читальна зала. Фото: Library of Congress

В бібліотеку Конгресу США 24 грудня 1851 року згоріло близько двох третин з 55 тис. книг. Серед них - майже чотири тис. книг, переданих бібліотеці президентом Томасом Джеферсоном.

Бібліотека Конгресу була заснована в 1800 році, коли президент Джон Адамс виділив $5 тис. для придбання "книг, що можуть знадобитись в роботі Конгресу". Перша книга з'явилась в 1801 році, а 1802 році бібліотечний каталог вже налічував 964 томи і 9 карт.

Через 12 років британці, що окупували Вашингтон і спалили Капітолій, знищили всі 3 тис. книг з бібліотеки Конгресу. Через рік після пожежі з державного бюджету було виділено $168,7 тис. на відновлення бібліотеки. Левова частка цих коштів пішла на будівельно-ремонтні роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені створили товариство для популяризації народної мови

Головне багатство Бібліотеки Конгресу - її унікальні за обсягом та змістом фонди. На 1998-й вона налічували 115 505 695 одиниць на 460 мовах світу, на безлічі різних носіїв. Бібліотек зберігає понад 26 млн. книг. Переважну частину бюджету Бібліотеки складають федеральні асигнування, які збільшуються з кожним роком.

Бібліотека Конгресу відкрита для публіки для проведення досліджень та екскурсій з гідом. Вона має 18 читальних зал на 1460 читацьких місць.

20 грудня 1868 року у Львові вчені та митці заснували товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка. Організатори вживали чисту народну мову та намагалися впроваджувати її в пресу і театр, школу і науку.

Зараз ви читаєте новину «В головній бібліотеці країни згоріла половина унікальних книг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі