середа, 17 вересня 2014 15:38

Катерина II наказала Потьомкіну заснувати Херсон 239 років тому

239 років тому в цей день Катерина II наказала князю Потьомкіну заснувати Херсон.

Автор: ubr.ua
 

17 вересня 1775 року Катерина II наказала знайти місце в гирлі Дніпра для будівництва гавані на 20 військових морських суден.

Разом з гаванню планувалось будівництво адміралтейства (основного центру військового кораблебудування на Чорному морі) і не менше 15 еллінгів (споруд на березі для будівництва судів). Усі споруди необхідно було розміщувати всередині укріплень.

Цього року віце-адмірал О. Н. Сенявін отримав наказ обстежити гирла Дніпра та Бугу для визначення відповідного місця. Він запропонував розмістити порт і головні верфі у глибокій пристані в гирлі Дніпра і одночасно будувати судна біля Александр-Шанца.

На підставі його доповіді Катерина II 11 грудня 1775 року підписала указ адміралтейській колегії "Розглянути питання про будівництво на Дніпрі верфі і адміралтейства... угледівши з отриманих відомостей, що Дніпровський лиман найбільш придетне для рейду місце з усіх на берегах Чорного моря до кордонів імперії прилягає... наказуємо заснувати гавань і верф на Дніпровському лимані при зручному урочищі".

На будівництво з казни виділили 15 тисяч рублів.

Загроза війни з Туреччиною змусила уряд прискорити початок будівництва. 11 липня 1778 року князь Г. ​​О. Потьомкін, генерал-губернатор Новоросійської губернії з 1776 року, отримав від Катерини II указ від 18 червня про доручення йому спільно з графом Чернишовим остаточно вибрати місце зручне для будівництва верфі та міста:

"Известно вам предложение о заведении для Черного моря гавани и верфи, о коем надлижащия изобретения и планы учинить поручено было от Нас Адмиралтейской Нашей Коллегии, желаем, чтобы вы, с Нашей Адмиралтейской Коллегии Вице-Президентом Графом Чернышовым постановили о месте к сему удобном назначивая оное по соображению выгод морских и сухопутных, хотя бы оное выше или же и на Днепре было, а потом приступили и к распоряжению о строениях. Место сие повелеваем наименовать Херсоном".

Отримавши указ, Потьомкін зайнявся вибором місця під будівництва міста, а також порту і верфі для майбутнього Чорноморського флоту. Остаточно прийняли рішення вести будівництво поблизу Александр-Шанца за 96 км від Чорного моря і 28 км від Дніпровського лиману.

Указом від 25 липня 1778 року Катерина II призначила "головним будівельником" фортеці та адміралтейства генерал-поручика Івана Ганнібала, похресника Петра І.

Зараз ви читаєте новину «Катерина II наказала Потьомкіну заснувати Херсон 239 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі