вівторок, 02 грудня 2014 18:34

Як Ісмаїл Гаспринський вивів татар у лідери тюркського світу - спогади Мустафи Джемілєва

  Ісмаїл Гаспринський
Ісмаїл Гаспринський

2014 рік ЮНЕСКО оголосило роком кримсько-татарського просвітника Ісмаїла Гаспринського. За СРСР його ім'я і діяльність замовчувалися.

Проте незважаючи на заборони, татари не забували свого просвітителя навіть на депортації. Мустафа Джемілєв згадував:

У 1960-х я дуже багато копирсався в ташкентській бібліотеці імені Алішера Навої. Робив конспекти з доступних джерел з історії Кримського ханства. Читав перед кримськотатарською молоддю Узбекистану. Наскочив на посилання на газету "Терджиман-Перекладач", що виходила у Криму з 1883-го по 1917 рік. Її редагував Ісмаїл Гаспринський. Це була перша мусульманська газета в Російській імперії. Видавалась ще й російською - аби цензор міг її читати також. Вирвав один з номерів із бібліотечної підшивки. Відвіз показати батькові.

Вирваний листок він розглядав зі слізьми на очах. "Де ти взяв? - каже. - Ми ж "Терджиман" поруч із Кораном тримали в Криму". Пішов з тією газетою по старих татарах. Газету я потім повернув у бібліотеку, бо це дійсно велика цінність для нашого народу.

У 1917 році учні Гаспринського були засновниками Кримської Народної Республіки. Один американський дослідник Гаспринського стверджує, що ніколи не міг подумати, що через сто років кримські татари будуть думати не про подальший розвиток, а лише про те, аби стати нарешті господарями на своїй землі.

Без Ісмаїма Гаспринського не було б загально визнаного демократичного кримськотатарського руху. Він вивів татар в лідери тюркського світу. Закрита ісламська релігія не дозволяла високої соціалізації людей, стояла завжди перешкодою розвитку. Хоча Гаспринський був послідовником істинного ісламу, проте водночас виступав за інтеграцію східної і західної культури, синтезу мусульманства і християнства на противагу тим, хто прикриваючись ісламом, створює терористичні організації.

Кримські татари завжди були відкритими для інших культур. Це стосувалося становища жінки. Саме в Криму вийшов перший мусульманський жіночий часопис, який видавали дружина і доньки Гаспринського. Ідеологія реформи Кемаля Ататюрка, який наблизив Туреччину до Європи, була закладена працями Гаспринського.

Зараз ви читаєте новину «Як Ісмаїл Гаспринський вивів татар у лідери тюркського світу - спогади Мустафи Джемілєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі