вівторок, 10 квітня 2018 16:57

Виверження вулкану спричинило похолодання на планеті

Виверження вулкану спричинило похолодання на планеті
Вулкан Тамбора 1815 року закрив Сонце на 3 дні. Фото: jsnm

10 квітня 1815 року на острові Сумбава в Індонезії почалось виверження вулкану Тамбора. Тривало півроку і привело до глобального похолодання в усьому світі та голоду в Європі 1816-го. Воно є найбільшим в історії людства.

Від вибуху значна частина жерла вулкана злетіла у повітря, а вогненні потоки знесли все на острові площею 15 тис. км². У розпечених потоках загинули понад 10 тис. осіб. Вирвані дерева разом з попелом і пемзою збивалися в морі у величезні плоти і досягали через кілька місяців берегів індійської Калькутти. Стовп полум'я піднявся заввишки 40 км і досяг стратосфери. А через кілька днів на острови Малого і Великого Зондських архіпелагів почав випадати попіл, пише "Кореспондент".

Це виверження вулкана стало найсильнішим за весь час спостереження в історії людства. Попіл в атмосфері почав поширюватися на значних висотах і закривати сонячне світло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарячі і небезпечні: 8 найпотужніших вивержень вулкану в історії

Через це середня річна температура знизилась на кілька градусів. У Європі та Північній Америці трапився так званий рік без літа. 1816-го в цих регіонах зафіксували аномально низьку температуру.

Кілька разів у Італії і Франції починалися приморозки, а кількість дощів з градом помітно зросла. Така сама погода спостерігалася і в Північній Америці, де заморозки охопили всю Нову Англію і просунулися на південь майже до Вірджинії.

Кліматичні проблеми стали причиною рекордно низького врожаю і, як наслідок, голоду в Європі. Континент тільки почав відновлюватися після наполеонівських воєн, і країни не мали особливих ресурсів для закупівлі продовольства в інших регіонах. Це призвело не тільки до масового голоду, але також і до нової хвилі міграції в Америку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільші катастрофи 2010 року, які шокували світ

Коли ж стало зрозуміло, що саме викликало таку аномальну погоду, народилася нова галузь науки, присвячена дослідженню впливу катастрофічних вивержень вулканів, а також діяльності людини на клімат у глобальному масштабі.

Значно слабші виверження Тамбори спостерігались 1847, 1913 і 1967 роках. Вулкан і досі вважається активним.

Попіл від виверження вулкану на ім`я Ейяфьятлайокудль накрив 2010 року більшу частину Європи, долетівши навіть до Москви. Через те, що попіл вулкана становлять небезпеку для турбін авіаційних двигунів, в Європі відмінили тисячі авіарейсів.

Зараз ви читаєте новину «Виверження вулкану спричинило похолодання на планеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі