середа, 15 березня 2017 05:25

Історики розгадали таємницю середньовічних ременя і пряжки

Історики розгадали таємницю середньовічних ременя і пряжки
Ремінь використовувався для протезу. Фото: Ancient Origin.

Короткий ремінь і пряжка, які археологи знайшли на цвинтарі Глостерского собору у Великобританії використовували для кріплення протезу.

Вчені довгий час не могли зрозуміти, яке призначення мали предмети, знайдені у могилі, повідомляє Ancient Origin.

Ремінець був увесь в бруді. Його довго аналізували, доки не знайшли частки кісток та дерева. Раніше фахівці вважали, що це камінці.

Таким чином дійшли висновку, що пристрій тримав дерев'яний протез.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли "модно одягнуту" первісну людину

Протези кінцівок люди використовували з давніх часів. В Каїрі, Єгипет археологи знайшли штучний великий палець із дерева і шкіри. Він кріпився до 3000-літньої мумії єгипетського дворянина. Але палець прикріпили вже після смерті. Давні єгиптянани вірили у потойбічне життя і для них було важливо увійти в нього з усіма кінцівками. Потім археологи знаходили на муміях протези рук, ніг, вух, носів та навіть геніталій.

Давні римляни почали робити протези з заліза. Римському генералу Маркусу Сергію, який втратив руку у Другій Пунічній війні зробили металеву руку, щоб той міг тримати щит.

Протези з дерева і заліза робили протягом усієї подальшої історії людства. В ХХ ст. їх почали робити із пластику, алюмінію та композитних матеріалів.

Данський школяр Даніель Крістіансен з міста Біркельсе, що в Північній Ютландії, знайшов уламки німецького літака Ме-109 часів Другої світової з останками пілота.

Зараз ви читаєте новину «Історики розгадали таємницю середньовічних ременя і пряжки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі