понеділок, 02 вересня 2013 14:19

Григорій Орлик став першою дитиною-політемігрантом в історії Гетьманщини

Автор: Фото: dt.ua
  В середині 20 ст. виникла легенда про те, що міжнародний аеропорт "Орлі" збудовано на землях, які колись належали Г.Орлику, і що від його імені походить назва аеропорту (насправді назва "Орлі" походить ще з римських часів). Автором легенди був біограф Г. Орлика Ілько Борщак
В середині 20 ст. виникла легенда про те, що міжнародний аеропорт "Орлі" збудовано на землях, які колись належали Г.Орлику, і що від його імені походить назва аеропорту (насправді назва "Орлі" походить ще з римських часів). Автором легенди був біограф Г. Орлика Ілько Борщак

Російська імператриця Єлизавета була жінкою не дуже розумною, зате сердешною — страдницею. Батько, Петро I, передав їй сифіліс. А ззовні вона була дуже схожа на маму — литовську кухарку Марту Скавронську, пізніше імператрицю Катерину I. Кров з молоком, але з "вавою" в голівці. Постійний лютий головний біль знімала тільки міцними токайськими винами — анальгіну тоді ще не було.

Генерал Вишневський зробив кар'єру, очоливши російську  придворну "винну" місію в угорському Токаї. А дорогою туди відбирав в Україні міцних та обдарованих юнаків для придворного хору. Вибрав і Олексія Розумовського. Того дня Україні випала щаслива карта аж на двадцять років Єлизаветиного правління: імператриця стала вінчаною дружиною козака Розумовського. А той свого молодшого брата Кирила зробив гетьманом України, яка в той час мала автономію у складі Російської імперії.

Українців тоді звільняли від кріпацтва, а козакам не виносили смертного вироку за вбивство. Єлизавета поклялася не доводити до ешафоту жодного злодія. І під час її правління так і було. "Возлюби мене, Боже, так у своєму Царстві, як я люблю цей незлобивий малоросійський народ". Ці слова Єлизавети у Києві 1744 року стали девізом її правління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідник чи фантазер? - Ілько Борщак вважав Конституцію Орлика першою в Європі

Останнім акордом спокійного життя українців у 18 столітті стала Семилітня війна. Головним її епізодом для України була битва при Міндені, у нинішній Німеччині. Того дня Україна-Гетьманщина втратила останню надію на справжню, а не побудовану на примхах Єлизавети незалежність. Куля англійського снайпера влучила у французького генерала Петра-Григорія Орлика  — "амбасадора козацької нації". Він був сином Пилипа Орлика, автора Конституції 1710 року, і спадкоємцем гетьманської булави. Російські спецслужби ловили його і не могли спіймати рівно півстоліття — із 1709 року, коли малий Григорій у шведському обозі після Полтавської катастрофи переправився на правий берег Дніпра.

Якщо українці надумають зняти фільм про власного Джеймса Бонда, кандидатуру, кращу за Григорія Орлика, годі знайти. Це був суперагент, живий підручник із ведення міжнародних розвідувальних операцій. 1733 року він нелегально провіз кандидата на польський престол Станіслава Лещинського з Франції до Варшави, за що заробив графський титул від Людовика ХV. Орлик забезпечив місію шевальє д'Еона у жіночому вбранні до тої самої Єлизавети, аби зблизити позиції Версаля та Петербурга. За свої кошти створив Полк блакитних шведів із окремою сотнею запорожців, який служив французькій короні. Згодом він мав стати основою корпусу для вторгнення у Гетьманщину, щоб звільнити її від петербурзького панування.

На початку 1759 року Григорій отримав ранг "табірного маршала" й очолив один із трьох польових французьких корпусів у Саксонії. Нарешті не треба було ховатися, працювати нелегально. Ось ворог — пруссаки Фрідріха Великого. Ось його союзники — англійці Георга з Ганноверської династії. Ось Франція, що стала рідною та очолила союз із Швецією, Саксонією, Австрією та, на горе Орлика, Росією. Він служив не стільки за гроші, скільки за надію звільнити батьківщину.

Французи перейшли Майн та захопили Франкфурт — там, де нині міжнародний аеропорт. На вулиці Оленячий брід Орлик став постоєм в радника Йоахіма Каспара Гете. Синок останнього, Йоган-Вольфганг — майбутній автор "Фауста", запам'ятав симпатичного підстаркуватого українця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До анафеми Івана Мазепи в Росії ставляться обережно - історик

У квітні Орлик роздовбав пруссаків та ганноверців у Бергені, на підходах до Франкфурта. Блакитні однострої з жовтогарячими відворотами "Синіх шведів короля" сусідили з червоними кармазинами запорожців. Прусська піхота втекла. Берлінські газети писали, буцімто Людовик ХV найняв п'ять тисяч турків. Вони просто не бачили ніколи запорозького одягу.

Першого серпня Карл Брауншвейзький атакував французів під Мінденом. Орлик виправив становище. Але відкрилися англійські каре. Треба було нападати кавалерією з флангу. "Сині шведи" та запорозька сотня пришпорили коней...

"Мадам! Ваш чоловік загинув, як тільки й личить чоловікові його звання", — відписав король графині де Дентевіль, удові Григорія Орлика. 14 листопада 1759 року брати-запорожці поховали його на березі Рейну.

Ще через рік росіяни увійшли до Берліна. Пруссія сконала б, якби того року не померла українофілка Єлизавета. Її наступник, Петро III, не тільки відкликав російські війська з Пруссії, але й уклав із Фрідріхом вигідну для нього угоду. Пізніше з Петром розібралася його дружина-німкеня — майбутня Катерина II. Але то вже історія Росії. А для нашої незалежності на півтори сотні років усе закінчилося на полі під Мінденом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наполеон обійшов Україну, боячись повторення Полтавської битви

1756, 29 серпня — Пруссія напала на Саксонію, початок Семилітньої війни
1757, перша половина року — Пруссія перемагає союзників під Росбахом та Лейтеном
1757, літо — у війну вступає Росія. У складі її армії 6 тис. козаків на чолі з генеральним осавулом Яковом Якубовичем, прилуцьким полковником Григорієм Ґалаґаном та стародубським і київським полковими обозними — Скорупою та Солониною. В обозі українського корпусу — 8 тис. погоничів з 10 600 волами та 6 тис. коней
1757, 19 серпня — український корпус у складі російської армії розбиває прусські війська під Ґрос-Егерсдорфом. Українці беруть участь в окупації Східної Пруссії
1758, 14 серпня — поразка Пруссії під Цорндорфом
1759, 1 серпня — Пруссію розгромлено під Кунерсдорфом, прусський король Фрідріх ледве уникнув полону; того ж дня при Міндені під час атаки на пруссько-англійські позиції загинув граф Григорій Орлик, син гетьмана Пилипа Орлика,"амбасадор козацької нації"
1760, 9 жовтня — росіяни у Берліні
1762, 5 травня — мирна угода Росії та Пруссії, відмова Росії від усіх завоювань у Семилітній
війні

Дружину нагородили орденом для вірних удів

Петро-Григорій Орлик (за хрещенням — Григорій) народився 5 листопада 1702 року в гетьманській столиці Батурині. Його хрещеним був гетьман Мазепа, хрещеною — дружина невдовзі страченого за зраду генерального судді Василя Кочубея.

У шість років Григорій став першою дитиною-політемігрантом в історії Гетьманщини. Додому він повертався тільки таємно, переодягнувшись ченцем або мандрованим дяком.

На початку Семилітньої війни його повний титул звучав так: "П'єр Григор Орлик, граф де Лазіскі Дентевіль, лейтенант-генерал армії, член "Таємного кабінету" короля Людовика ХV, генерал-ад'ютант короля Польщі (у вигнанні) Станіслава Лещинського, командир полку "Синіх шведів короля", кавалер Хреста Святого Людовика, військового ордена "Меч Швеції", польського ордена "Білого орла", Амбасадор козацької нації".

Дружина Григорія Орлика, француженка Олена Орлік де Брюн Дентевіль, пережила чоловіка на 16 років, лишилася вдовою та отримувала щорічно 4000 ліврів королівської пенсії. Австрійська імператриця Марія-Тереза за кілька днів до її смерті нагородила графиню орденом "Висхідного хреста" — відзнаку для вірних удів. По Орликові у Франції залишилися два племінники. Дітей він не мав — принаймні законних.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Орлик став першою дитиною-політемігрантом в історії Гетьманщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі