четвер, 14 липня 2016 17:55

Гонка за тверезістю погубила Радянський Союз

Гонка за тверезістю  погубила Радянський Союз

Члени партії та комсомольці, які зловживали алкоголем, осуджувалися публічно і виставлялися на посміховисько.

За гоніння самогону або навіть наявність за наявності апаратури для дистиляції загрожував штраф у розмірі 300 рублів або ув'язнення на два роки у трудовому таборі. Горбачов також запропонував ввести "алкогласність" , яка б викривала самогонщиків. Повідомляє Ciekawostki Historyczne.

У 1989 році споживання алкоголю знизилося до 12,5 літра на людину. Смертність людей у віці 20-30 років знизилася на 20%, покращився також виживання немовлят. Удвічі скоротилася кількість смертей, викликаних отруєнням алкоголем. Протягом лише трьох років середня тривалість життя чоловіків зросла на три роки, а жінок на рік. Витрати на реформи були, однак, для Радянського Союзу катастрофічними.

Із-за обмеженого доступу до алкоголю в суспільстві зростало невдоволення. Сам Горбачов отримав прізвисько "мінеральний секретар". Середньостатистичний обиватель Москви стояв у черзі за горілкою приблизно до 90 годин на рік. У зв'язку з цим, підпільне самогоноваріння процвітало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як остання вечірка Сталіна завершилась його смертю

Любителі алкогольних напоїв перейшли на самогон, що знівелювало перші результати антиалкогольної кампанії. У 1987 році 40 тисяч росіян отримали отруєння цим напоєм, 11 тисяч померли.

Реформатори, активно борючись з алкоголізмом, забули про фінанси країни. Поряд з експортом нафти і природного газу продаж алкоголю був також потужним джерелом надходжень у бюджет СРСР. Грошові втрати становили приблизно 28 мільярдів рублів. Це була рівносильна сума у порівнянні із втратами після зниженням світових цін на нафту.

Економічна криза змусила владу друкувати гроші. Вже в 1989 році антиалкогольну кампанію згорнули. Втім, вже було запізно. Бюджет потрапив у смертельну пастку гіперінфляції. "Хрестовий похід" Горбачова налаштовував населення проти нього і в перспективі призвів до банкрутства комуністичної держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Клеопатра отримала тавро вічної коханки

Зараз ви читаєте новину «Гонка за тверезістю погубила Радянський Союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua