понеділок, 09 вересня 2019 08:20

Глухий композитор писав геніальні твори

Глухий композитор писав геніальні твори
Бетховен присвятив коханій "Місячну сонату". Фото: Вікіпедія

Німецький композитор Людвіг ван Бетховен 9 вересня 1825 року востаннє дав концерт.

Людвіг Ван Бетховен (1770-1827) - німецький композитор, диригент і піаніст, один з найбільш шанованих і виконуваних композиторів у світі. Бетховен писав у всіх існуючих в його час жанрах, включаючи оперу, балет, музику до драматичних спектаклів, хорові твори. Найзначнішим в його спадщині вважаються інструментальні твори: фортепіанні, скрипкові і віолончельні сонати, концерти для фортепіано, для скрипки, квартети, увертюри, симфонії.

Ріс у злиднях. У 4-річного сина батько виявив музичні здібності та зміркував: якщо в Європі гримить ім'я 17-річного вундеркінда Моцарта, то чого б не навчити грати на різних інструментах Людвіга й не заробити на цьому? Хлопця змушував вправлятися до виснаження і лупцював. Із 13 років хлопець працює помічником органіста в капелі. Похмурий, мовчазний, з густою чорною чуприною, бідно вдягнений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Сьомій симфонії Бетховен використав мотиви народних пісень

У 30 років відлюдькуватий Бетховен закохався в аристократку 16-річну Джульєтту Ґвіччарді. Композитор присвячує їй "Місячну сонату" і вже подумує про шлюб. Але красуня захоплюється графом Венцелем Ґалленберґом. Пропонував руку й серце немолодий уже Бетховен і юній співачці Маґдалині Вільман, але та назвала його потворним. У Бетховена прогресує глухота. 1824 року Бетховен написав Дев'яту симфонію. Після її виконання публіка влаштувала авторові овацію. Він стояв спиною до залу й нічого не чув, доки одна із учениць не повернула його обличчям до слухачів. Людвіг ван Бетховен помер 26 березня 1827 року, на 57-му році життя. Понад двадцять тисяч чоловік йшли за його труною

8 грудня 1813 року у Відні відбулася прем'єра симфонії № 7 ля мажор Людвіга ван Бетховена. Прем'єра симфонії відбулася на благодійному концерті для поранених солдатів.

Зараз ви читаєте новину «Глухий композитор писав геніальні твори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі