четвер, 10 жовтня 2019 05:05

Фрітьоф Нансен майже відкрив Північний полюс
8

10 жовтня 1861 року народився норвезький зоолог і полярний дослідник Фрітьоф Нансен. Він увійшов в історію не тільки як учасник низки знаменитих експедицій, а й як засновник нової науки - фізичної океанографії. Удостоївся Нобелівської премії миру.

2000 року співвітчизники проголосили його норвежцем Тисячоліття, національним героєм.

На карті Арктики й Антарктики ім'я Нансена зустрічається 25 разів.

Ми згадали його найважливіші відкриття і досягнення.

1. У серпні - вересні 1888 року - спочатку на нартах із собачою упряжкою, а потім на лижах - Нансен з 5 однодумцями перетнув Гренландію. Ціною колосальних випробувань експедиція досягла ескімоського селища на західному узбережжі, де Нансен зайнявся вивченням життя аборигенів. Під час експедиції Нансен з'ясував, що поверхня Гренландского льодовика є не крижаною, а покрита снігом, спростував гіпотезу про існування оазисів у внутрішніх областях острова і показав, як Гренландский льодовик впливає на атмосферні процеси Північної півкулі.

2. У серпні 1893-го почалася арктична експедиція Нансена. Під час неї було відкрито острів Свердруп, острів Скотт-Гансена, архіпелаг Норденшельд, півострів Оскара, острова Фірнлея, а у самого входу в протоку Вилькицкого - острови Гейберга. 21 вересня 1893-го корабель Нансена "Фрам" вмерзнув в кригу і став дрейфувати через Центральну Арктику. Коли корабель остаточно застряг, Нансен і його соратник Йохансен продовжили шлях на нартах - і були змушені повернути до мису Флігелі, не дійшовши до Північного полюса 400 км. (Потім його відкриє американець Роберт Пірі 1909 року) .Експедиція довела відсутність суші в районі Північного полюса і роль т.зв. Сили Коріоліса (похідної від обертання Землі) в дрейфі пакових льодів. Повернувшись, на превеликий подив, живим і неушкодженим, Нансен вивів два правила визначення швидкості і напрямку дрейфу криги, названі на його честь.

3. Цікаво, що, коли Нансена і Йохансена після важкої зимівлі знайшла англійська експедиція Джексона, виявилося, що Нансен додав у вазі 10 кг, а Йохансен поправився на 6 кг. Останні 6 тижнів до порятунку полярники харчувалися лише м'ясом і салом убитого ведмедя. Таким чином була доведена висока поживність ведмежатини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я кохаю Вас, Єво. Не виходьте за мене заміж" - 10 віршів Ліни Костенко (ВІДЕО)

4. У 1900 році Нансен взяв участь в океанографічній експедиції до берегів Ісландії на судні "Мікаель Сарс". Мандрівники повернулися із революційними для того часу знаннями. Виявилося, що в Норвезькому морі нижче горизонту 800-1100 м температура води опускається до -1,2 ° С, при цьому солоність її залишається незмінною. Після оприлюднення цих даних тримісячні експедиції в Норвезьке море з аналогічними вимірами стали щорічної наукової традицією.

5. Він також зробив важливу знахідку, яка підтвердила свою його теорію про морські течії, які перетинають Арктику. У Готхоб Нансен виявив дерев'яне пристосування для метання копій, яке зазвичай використовують аборигени Аляски, що живуть на протилежному від Гренландії краю арктичного басейну. Як воно сюди потрапило? Ескімоси розповіли, що деревинку принесло море, підтвердивши припущення норвезького дослідника про те, що існує течія, що перетинає всю полярну область Землі.

6. Як патріот Норвегії Нансен в 1905 році виступив за розірвання унії Норвегії та Швеції, після чого на довгі роки основним його заняттям стала політика. Між 1905-1908 роками він служив посланником Норвегії в Лондоні, посприявши підтверженню високого міжнародного статусу Норвегії.

7.У 1918 році розпочало свою роботу перше в історії всесвітнє державне об'єднання - Ліга Націй, прообраз сучасного ООН. Нансен взяв активну участь у створенні і роботі цього органу. Ставши комісаром Ліги Націй у справах біженців, він займався питаннями повернення на батьківщину військовополонених і інших осіб, насильно переміщених за час Першої світової війни.

Під його керівництвом було розроблено "нансенівський паспорт" - перший визнаний світовою спільнотою офіційний документ, що засвідчував особистість біженця, і дозволяв йому легально переміщатися по світу.

"Нансенівські паспорти" видавали вірменам, що втекли від турецького геноциду і втратили батьківщину, громадянам Російської імперії, що рятувалися від більшовиків, які захопили владу в країні.

8.У 1921 році в Росії почався голод, Нансен збирав продовольство для голодуючих. У 1922 році норвежець став лауреатом Нобелівської премії миру. Отримані гроші він пожертвував на допомогу біженцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єва Нансен чекала чоловіка з полярної експедиції три роки і два місяці

Приїздив до Харкова

У кінці січня 1923 р. Нансен приїздив до Харкова, щоб погодити з урядом УРСР план боротьби з наслідками голодомору і надати допомогу республіці у важкий час. Він зустрічався з керівниками українського уряду Григорієм Петровським і Християном Раковським.

Про свої наміри він заявив так: "По-перше, необхідно надати допомогу потерпілим від голоду, а також допомогти селянам відбудувати своє господарство, щоб вони спокійно зустріли майбутнє. Друге завдання — сприяти підвищенню культурного рівня країни, якій належить велике майбутнє. Необхідно допомогти студентам продовжувати навчання, вчителям — вести педагогічну практику. Пам'ятатимемо, що для цієї мети нам необхідна не тільки їжа, але й книга. На нас лежить великий обов'язок навчити європейські країни взаємної довіри".

Фонд Нансена становив 250 000 золотих карбованців.

До України переводилася велика кількість сільгосптехніки, дієтичних харчових продуктів. Місія Нансена заснувала багато дитячих будинків, зокрема і в Харкові. Усі вони називалися однаково: "Дитячий будинок ім. Нансена". Також на гроші Фонду Нансена в Україні засновані два дослідних господарства.

Завдяки допомозі Ф. Нансена від голодної смерті врятували понад 6 мільйонів 400 тисяч дітей і 800 тисяч дорослих.

Жінки Нансена

Вправно полював Нансен і на осіб протилежної статі. У листопаді 1887 р. в Стокгольмі Нансен познайомився з українкою Софією Ковалевською. Почуття, що виникло між ними, важко було приховати, але Софія мала чоловіка... Деякий час Нансен і Ковалевська листувалися, потім у його житті вибухнув роман із акторкою Дагмар Енгельхарт на прізвисько Кленодія (дорогоцінність).

Але в лютому 1888 р. Нансен на лижній прогулянці вперше зустрів свою Еву Сарс. І... не звернув на неї уваги. Вдруге доля звела їх у Музичній кав'ярні в Хрістіанії незадовго до експедиції. Цього разу він помітив і винайдений дівчиною лижний костюм, і її спортивну фігуру. Ева Сарс виявилася двадцятою дитиною відомого зоолога й священика Мікаеля Сарса, а також знаменитою камерною співачкою.

Після переходу на лижах через Гренландію у 1888-му Нансен став всесвітньовідомим. Наступний рік минув у лекційному турне, за написанням книжки. А вже 6 вересня 1889 р. Нансен та Ева обвінчалися. Не все добре велося у Нансенів: помер їх первісток.

У 1893 р. народилась перша дочка Нансенів, названа Лів (Життя). Наступні три роки стали ще більшим випробуванням для Еви: експедиція, постійні чутки про смерть чоловіка, повернення до гастрольної діяльності. 1897 р. Нансен видав книжку "Фрам" у полярному морі: Норвезька полярна експедиція 1893—1896". І присвятив її Еві: "Їй, котра дала ім'я кораблю та мала мужність чекати".

За короткий час подружжя народило п'ятьох дітей: найменший син Осмунд був хворим на церебральний парез. У листопаді 1907 р. на запалення легенів захворів старший син Каро. Доглядаючи за ним, серйозно захворіла й померла Ева.

...А Нансен дрейфував "у фарватері" із заміжньою Сігрун Мунте. Він дочекався її розлучення і одружився з нею. Сігрун, будучи вельми екзальтованою особою, загрожувала Нансену самогубством, якщо він з нею не одружиться.

Останній його роман був із на 30 років молодшою журналісткою Брендою Уланд.

Зараз ви читаєте новину «Фрітьоф Нансен майже відкрив Північний полюс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі