четвер, 20 березня 2014 16:18

"Я кохаю Вас, Єво. Не виходьте за мене заміж" - 10 віршів Ліни Костенко (ВІДЕО)

"Я кохаю Вас, Єво. Не виходьте за мене заміж" - 10 віршів Ліни Костенко (ВІДЕО)
Обкладинка книжки з портретом Ліни Костенко у балаклаві - фото Олена Павлова

19 березня письменниці Ліні Костенко виповнилося 84 роки. На сьогодні вона є найпопулярнішим сучасним автором в Україні за результатами "Дослідження читання книжок в Україні" від компанії GFK, оприлюдненого у вересні 2013-го. 42 відсотки опитаних українців її знають, 24 - читали. Пропонуємо підбірку пісень та відеопоезії на слова віршів Ліни Василівни. Серед авторів - знані артисти і просто шанувальники Костенко. У добірці Gazeta.ua ми керувалися принципом "без шароварщини", що було непросто, оскільки в українській культурі це зазвичай є побічним ефектом народної любові.

Богдан Ступка - "Крила"

Богдан Ступка виконує вірш Ліни Костенко "Крила". Запис був прологом церемонії "Гордість країни" у 2011-му. Після смерті актора відео показували на телеканалах частіше за рекламу. завергшують його рядки "Людина нібито не літає. А крила має".

ТЕЛЬНЮК: Сестри - "Мені снилась бабуся... "

Сестри Тельнюк разом із акторкою Лілією Вовкун представили у Молодому театрі програму "Інкрустації" на вірші Ліни Костенко.

 РовеР - "Я кину все. Я вірю в кілометри"

До Дня народження Ліни Костенко 2013-го в Острозькій академії оголосили конкурс відеопоезії "Гіацинтове сонце". Для участі необхідно було створити короткий ролик, який би відображав відчуття віршів поетеси. Друге місце здобули студентки з літклубу "РовеР" - Наталія Коваль та Надія Віконська. Свою роботу вони присвятили віршеві Ліни Костенко "Я кину все. Я вірю в кілометри..".

Олег Александров, 8 років - "Вечірнє сонце"

8-річний співак Олег Александров виконує пісню на слова Ліни Костенко "Вечірнє сонце", відео зняли 2011-го

Ігор Жук та Ольга Богомолець - "Любов Нансена"

"Фрам" - означає "Вперед". Так називався корабель норвезького мандрівника Фрітьйофа Нансена. 1893-го Нансен з 12 членами експедиції вийшов із Норвегії у експедицію, прагнучи досягти Північного полюса. Проте через дрейф криги мандрівники збилися зі шляху і залишились зимувати на невідомому острівці, харчуючись м'ясом упольованих ведмедів та моржів. Згодом повернулися до Норвегії. "Фрам" першим підкорив і Південний полюс в 1911 році, але вже під кермом Амундсена. Для відео використали архівні фото корабля та самих мандрівників. Пісня - діалог Нансена та його коханої. Мандрівник звертається до неї словами: "Я кохаю Вас, Єво. Не виходьте за мене заміж. Не жалійте мене, хоч і тяжко буде мені. Я вас прошу, ні слова. Усе передумайте за ніч. Добре зважте на все, і вранці скажете: "ні".

Ольга Богомолець - "Осінній день"

Лікар Ольга Богомолець виконує романси на слова десятки поезій Ліни Костенко. Пісня на вірш "Осінній день, осінній день, осінній!" входить до збірки "Гіацинтове сонце".

Ярослав Матвіїшин - "Маруся Чурай" у Єгипті

Ярослав Матвіїшин виконує вірші Ліни Костенко у Єгипті (Шарм), у січні 2013-го

Laruca - Пишіть листи

Молодий київський гурт Laruca виконує вірш Ліни Костенко зі словами "Пишіть листи і надсилайте вчасно, коли їх ждуть далекі адресати, коли є час, коли немає часу, і коли навіть ні про що писати".

Ліна. Інша акустика - "Доля"

Мультфільм створили для заходу "Ліна. Інша акустика", який пройшов 2 квітня 2010 року у Запоріжжі. Організатор концерту - творча група "Своєрідне Коло". Музика Дениса Олійникова, намалювала і прочитала текст Поліна Сергєєва, анімація - Юрій Жук.

"Добірки": Східна Європа - "Шукайте цензора в собі" - німецькою

Бірґітта Асгойєр читає німецькою вірші 16 авторів з Центральної і Східної Європи у ліричній програмі "Добірки". Проект присвячений "поетичним ландшафтам" політичного і приватного. У відеопоезії для кожного вірша використали кадри небозводу, щоразу іншого. Українське небо - червоне. Німецькою переклали рядки про звільнення від самоцензури :"Шукайте цензора в собі. Він там живе, дрімучий, без гоління. Він там сидить, як чортик у трубі, і тихо вилучає вам сумління".

Зараз ви читаєте новину «"Я кохаю Вас, Єво. Не виходьте за мене заміж" - 10 віршів Ліни Костенко (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі