неділя, 19 квітня 2020 08:20

Французького фізика розчавив кінний екіпаж

Французького фізика розчавив кінний екіпаж
Марія Склодовська і П'єр Кюрі одружились 1895-го і скромно жили в Парижі. Фото Proect Contro

Французький фізик, один із творців вчення про радіоактивність, П'єр Кюрі 19 квітня 1906-го загинув в Парижі, потрапивши під колеса екіпажу. Наукові досліди продовжила дружина.

Марія Склодовська і П'єр Кюрі одружились 1895-го і скромно жили в Парижі. Обоє науковці. Марія вивчає мінерали, що містять уран і торій. Згодом зауважила, що деякі сполуки випромінюють великий процент радіації і підсвічуються в темряві зеленкуватим сяйвом. Подружжя Кюрі пробує виділити новий елемент.

Щоб отримати 1 г чистого радію, потрібно переробити кілька вагонів уранової руди, витратити на дослід 100 вагонів вугілля, 100 цистерн води та 5 вагонів різних хімічних речовин. Працюють науковці у сараї неподалік дому. З кількох тонн вихідного матеріалу виділили один дециграм майже чистого хлориду радію. Визначили його атомну вагу радію - 225. Подружжю присудили Нобелівську премію з фізики "за вивчення явища радіоактивності, відкритого Анрі Беккерелем".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Диявольський експеримент": як винайшли популярний наркотик

П'єр Кюрі призначений професором фізики Сорбонни, а Марія Кюрі — завідувачкою лабораторії, якою раніше керував її чоловік. В подружжя двоє дочок. В день смерті П'єр Кюрі переходив вулицю в Парижі, посковзнувся і впав. Голова його потрапила під колесо проїжджого кінного екіпажа. Смерть настала миттєво.

Марія Кюрі успадкувала його кафедру у Сорбонні, де продовжила свої дослідження радію. У 1910 році їй вдалося виділити чистий металевий радій, а у 1911 році вона була удостоєна Нобелівської премії з хімії.

Швейцарський хімік Альберт Гофманн 16 квітня 1943-го відкрив LSD (Lysergic acid diethylamide) - галюциноген психоделічного типу, один з найпопулярніших у світі наркотиків. Гофманн пізніше визнавав, що LSD може бути небезпечним у поганих руках.

Зараз ви читаєте новину «Французького фізика розчавив кінний екіпаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі