середа, 06 травня 2020 08:20

Філософ очолив національний тиждень непокори

Філософ очолив національний тиждень непокори
Індійського філософа Магатму Ґанді зображено на індійській національній валюті - рупіях. Фото: https://unsplash.com

Індійського філософа і провідника Магатму Ґанді 6 травня 1944-го британці випустили з в'язниці. Заарештували за організацію Національного тижня непокори.

У 45 років Могандаса Карамчанда (1869-1948) почали називати Магатмою, що означає "просвітлений". Отримав юридичну освіту в Лондоні, розмовляв трьома мовами. Повернувшися в Індію, сформулював головний принцип цієї боротьби: ненасильницький опір за незалежність Індії. Ґанді став духовним лідером нації. Після закону про сіль очолює сатьяграху - ненасильницький похід. Сіль виробляли на західному узбережжі Індії понад 5 тис. років. Цю сіль збирали та продавали селяни. Британський уряд ухвалив закон про сіль. Державні компанії могли її виробляти та продавати, всі інші – сплативши величезний податок, 4000 тис. рупій. Сотні тисяч найбідніших індусів втратили роботу.

Магатма Ґанді і 79 його прихильників 12 березня 1930-го вийшли з міста Ахмадабад в Західній Індії. Протестували проти монополії британського уряду на сіль – джерело заробітку бідних індусів. Після Соляного походу Ґанді в Індії почалася кампанія непокори проти влади Британської імперії, колонією якої була на той час Індія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Індії вкрали прах Ґанді

Ґанді прийшов в Данді – на узбережжя Аравійського моря - і зібрав трохи солі, принесеної хвилями. Сіль везли вглиб Індії і випарювали в каструлях, на верандах будинків. Мандрівні торговці продавали її всюди. Того ж дня соляний закон порушили 5 млн індійців. У американських газетах писали, що це "повстання без зброї".

Цей день оголосили Днем початку національного тижня непокори. У великих містах відбувалися багатотисячні демонстрації за незалежну Індію. Тисячі службовців звільнялися. У ніч на 5 травня наряд поліції заарештував Ґанді, а потім – 60 тис. протестувальників. Акції громадянської непокори тривали ще пів року. 15 серпня 1947-го проголошено державну незалежність Індії.

Невідомі викрали останки індійського філософа й державного діяча Магатми Ґанді, які зберігалися в меморіалі, розташованому в центральній частині Індії.

Зараз ви читаєте новину «Філософ очолив національний тиждень непокори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі