четвер, 21 квітня 2011 12:25

Екс-історик СБУ розповів про радіаційні аварії на ЧАЕС, які сталися до квітня 1986 року

Екс-історик СБУ розповів про радіаційні аварії на ЧАЕС, які сталися до квітня 1986 року

Архіви КДБ свідчать, що дані про халатність, аварії або витік радіаційних речовин на ЧАЕС упродовж 1971-1986 років партія кваліфікувала як дезінформацію, і активно припиняла "розповсюдження чуток"

Про це пише в авторській колонці "Історія з грифом "Таємно" для ТСН історик Володимир В'ятрович.

У розсекречених документах КДБ про Чорнобиль, зазначив дослідник, зафіксовано, що комуністична партія активно присікала "розповсюдження чуток" про халатність, аварії або витік радіаційних речовин на ЧАЕС у 1971-1986 роках.

"Архіви подають інформацію, що за період експлуатації з 1977-го по 1981 рік на атомній електростанції сталося 29 аварійних зупинок, з них 8 - з вини обслуговуючого персоналу. Тільки у 1983-1985 рр. сталося 5 аварій і 63 відмови основного обладнання", - сказав історик.

В'ятрович розповів, що КДБ вів постійний нагляд за ЧАЕС, як за стратегічним об'єктом, проте часом навіть абсолютно кричущі звіти чекістів, якщо не втрачалися усередині самої спецслужби, то дуже пильні співробітники отримували стягнення за "дезінформацію партії".

"З самого початку споруди атомної станції УРСР не отримала повних технічних характеристик об'єкту, вже не кажучи про відсутність належної кваліфікації у робочих і постійні повідомлення про постачання бракованих матеріалів", - наводить факти історик.

Дослідник зробив висновок, що атомна станція в Чорнобилі так і не почала роботу нормально. Він цитує звіт КДБ від 17 січня 1979 року: "На окремих ділянках будови другого блоку Чорнобильської атомної електростанції зафіксовані факти відходу від проектів і порушення технології ведення будівельних і монтажних робіт, що може привести до аварій і нещасних випадків".

"Працівникам ЧАЕС, жителям довколишніх міст так ніколи і не повідомляли про значний радіоактивний витік 20 квітня 1981 року або про вересневу аварію 1982 року на першому енергоблоці АЕС", - констатує В'ятрович.

За його даними, після аварії 1982 року експерти відмічали перевищення допустимого рівня радіації в сотні разів. Виявлені ними "гарячі" частинки були небезпечні для людей, могли привести до серйозних ускладнень, включаючи смертельний результат через "пропалювання" тканин організму. Замість цього керівник КДБ УРСР С. Муха інформував В. Щербицького не про заходи щодо охорони здоров'я, а лише про інформаційні наслідки аварії: "Обстановка в оперативному плані на АЕС і околицях нормальна. Фактів розповсюдження панічних чуток не відзначається".

"Тріщини в перекриттях третього і четвертого блоків були зафіксовані КДБ ще 17 березня 1984 року, - зазначив В'ятрович. - Перший з блоків на той час працював трохи більше двох років, другий - лише вступав в експлуатацію. Але доробляти його не було часу - згодом кагебісті писали про поспіх з достроковим пуском реактора до чергового з'їзду партії".

Нагадаємо, аварія на четвертому енергоблоці ЧАЕС сталася 26 квітня 1986 року.

Зараз ви читаєте новину «Екс-історик СБУ розповів про радіаційні аварії на ЧАЕС, які сталися до квітня 1986 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі