понеділок, 29 жовтня 2012 10:59

Два скелети з Білгорода виявилися ровесниками герцога де Рішельє

Два скелети з Білгорода виявилися ровесниками герцога де Рішельє
Заснована фортеця на залишках античного міста Тіри, і історія її будівництва пов'язана з необхідністю захисту міста від безперервних нападів численних ворогів. Фото: sova.od.ua

Страшна знахідка, зроблена минулого літа співробітниками Білгород-Тирської археологічної експедиції на території Аккерманської фортеці, виявилася набагато давніший, ніж спершу припустили фахівці, повідомляє "Думська".

Мова йде про останки двох дорослих чоловіків, загорнутих у поліетилен. Археологи виявили їх, проводячи розкопки в Гарнізонному дворы фортеці.

"Ми дістали з середньовічного шару два мішки, - розповіла керівник експедиції, кандидат історичних наук Тетяна Самойлова. - В одному був майже повний кістяк людини, в іншому - тільки череп. Спочатку я подумала, що це здобич шукачів скарбів, хоча вони майже ніколи не проявляють такої чуйності до викопаних кісток, не перезаховують їх. Потім, вивчивши знахідку, ми все ж викликали міліцію: по-перше, вага останків, а по-друге, їх зовнішній вигляд говорив про те, що кістки свіжі. Свіжі, природно, з точки зору археології. Судмедексперти, які прибули на місце, заявили, що ми наштовхнулися на тіла людей, які були вбиті в 1990-х роках. Фортеця на той час не охоронялася, і вбивці цілком могли скористатися цією територією для того, щоб сховати кінці у воду. Зрештою, кістки правоохоронці забрали, більше мені про це нічого не відомо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білгород-Дністровській фортеці загрожує руйнування - експерт

За словами керівника прес-служби облУВС Володимир Шаблієнко, версію про жертв "лихих 90-х" дійсно на перших порах сищики розглядали як основну. Однак одеське бюро судово-медичної експертизи в лабораторних умовах встановило, що кісткам не менше двох століть!

"Звісно, порушувати кримінальну справу не стали", - додав Шаблієнко.

Що стосується поліетилену, то в нього кістки, судячи з усього, дійсно загорнули сучасні шукачі скарбів.

Історики вважають, що люди, чиї останки знайшли археологи, могли загинути під час російсько-турецьких воєн кінця 18-початку 19 ст. Як відомо, в 1789-му році Аккерманську фортецю збиралися штурмувати війська Потьомкіна-Таврійського, але турки здали її без бою. За Ясським мирним договором 1791 року фортецю повернули Османської імперії. Але в 1806-му році вибухнула нова війна. 1 грудня 1806-го фортифікаційне спорудження взяли штурмом солдати 13-ї дивізії герцога Армана де Рішельє (Дюка). Османи практично не чинили опору, але це не виключає окремих інцидентів із застосуванням зброї та жертвами.

Бухарестський договір 1812-го року остаточно закріпив Аккерман за Російською імперією.

Зараз ви читаєте новину «Два скелети з Білгорода виявилися ровесниками герцога де Рішельє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі