вівторок, 25 вересня 2012 11:25

Археологи знайшли вже четвертий скелет Мони Лізи

Автор: Фото: kp.ru
  Череп, який виявили першим
Череп, який виявили першим

Археологи впевнені, що останки жінки, яка позувала Леонардо да Вінчі, ось-ось будуть виявлені. І продовжують рити землю під монастирем Святої Урсули у Флоренції.

Суперечки про те, що за таємнича незнайомка послужила моделлю великому живописцю, який сотворив легендарний портрет Мони Лізи, можливо, скоро закінчаться. Вчені вважають, що їм вдалося знайти місце, де похована ця жінка. Тепер треба відшукати її останки, знайти череп, відновити по ньому обличчя. І порівняти з портретом. Очікується, що буде виявлено переконливу схожість.

За найбільш правдоподібною гіпотезою, Леонардо да Вінчі, який писав Мону Лізу майже 500 років тому, позувала Ліза Джерардіні дель Джокондо - дружина заможного купця - торговця шовком по імені Франческо дель Джокондо. Нібито він і замовив її портрет.

Спочатку археологи під керівництвом професора Сільвано Вінчеті (Silvano Vinceti), глави італійського Національного комітету з культурної спадщини (president of Italy's National Committee for Cultural Heritage) знайшли свідоцтво про смерть купчихи. Далі завдяки архівним записам у так званій "Книзі мертвих, знайденої істориком Джузеппе Паланті, встановили, що поховали її в жіночому монастирі Святої Урсули у Флоренції, де Ліза провела останні роки життя. Перебувала до самої смерті, яка настала 1542 року. В той час в цьому монастирі служила черницею одна з дочок Лізи - Маріетта, яка і взяла матір до себе. Нині монастир покинутий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Леонардо да Вінчі зобразив себе на "Таємній вечері"

Розкопки в монастирі почали ще минулого року. Під вівтарем натрапили на стародавню цегельну кладку метрової товщини. З-під неї витягли жіночий череп. Потім - скелет.

Знахідки надихнули Вінчеті. Він навіть поспішив оголосити, що виявлені саме останки Мони Лізи. Але потім знайшли ще один скелет, потім ще. Нині їх - скелетів - вже чотири. І археологи вже не настільки впевнені, що серед них є той самий - який вони шукають.

Венчеті вважає, що останки купчині будуть наступними. Прилад (георадар) показав, що нижче є ще поховання.

Як повідомив професор на нещодавній прес-конференції, яка відбулася у Флоренції, якщо померлі в монастирі не були черницями, то їх ховали, укладаючи одні тіла над іншими. Так більш пізні поховання виявлялися над більш ранніми. Цим можна пояснити послідовне вилучення чотирьох скелетів.

Останній - четвертий - належить, імовірно, Марії дель Річчі, яка померла в 1609 році. Принаймні, згадка про це похованні є у тій самій "Книзі мертвих".

У будь-якому випадку останки, які, на думку археологів, будуть найбільше схожі на останки Мони Лізи, пройдуть генетичну експертизу. Зразки ДНК порівняють з тими, які будуть отримані після генетичного дослідження останків двох дітей купчині, похованих у флорентійській церкві Пресвятого Благовіщення. Лише після цього художники візьмуться за відтворення особи.

Автор: Фото: kp.ru
 

До речі, друга назва портрета - Джоконда. Навіть це орієнтує на Лізу.

Більш того, ще в 2005 році в архівах знайшлася запис флорентійського чиновника Агостіно Веспуччі, з якого випливало, що Леонардо да Вінчі працює над трьома картинами. У тому числі і над портретом Лізи дель Джокондо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії відновлюють пошуки останків Мони Лізи

Кілька років тому французькі і канадські вчені просканували легендарний портрет лазером. І виявили, що раніше на Моні Лізі була напівпрозора вуаль. Яка "зникла" тому, що фарби з часом потьмяніли. Знахідка дала право стверджувати, що швидше за все позувала таки Ліза Джерардіні дель Джокондо - дружина купця.

У середньовічній Італії напівпрозорі накидки носили вагітні і жінки, які недавно народили. А купчиня в 1503 році - перед написанням картини - народила свою другу дитину.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли вже четвертий скелет Мони Лізи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі