пʼятниця, 22 червня 2012 13:19

В Італії відновлюють пошуки останків Мони Лізи

В Італії відновлюють пошуки останків Мони Лізи
Ліза Герардіні була дружиною флорентійського купця Франческо дель Джокондо. Фото: liveinternet.ru

У Флоренції 29 червня відновляться розкопки поховання Лізи Герардіні, що, як вважають, позувала для "Мони Лізи" Леонардо да Вінчі. Як повідомляє ANSA, на другу стадію досліджень виділено 110 тисяч євро.

Пошуки поховання Герардіні ініціював професор Сільвано Вінчеті, який зараз займає пост голови Національного комітету зі зміцнення історичної та культурної спадщини. Перші розкопки тривали з квітня по грудень 2011 року, після чого у дослідників закінчилися гроші.

Під час перших розкопок вчені виявили жіночий скелет. Однак дослідники потім встановили, що знайдені кістки на 200 років "старші" за Лізу Герардіні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під фрескою Вазарі знайшли картину да Вінчі

Вчені вважають, що Герардіні треба шукати на території колишнього монастиря Святої Урсули у Флоренції. Зокрема, такої думки дотримується історик Джузеппе Палланті, який в одній з книг обліку померлих знайшов запис, що вона похована саме там.

Ліза Герардіні була дружиною флорентійського купця Франческо дель Джокондо. Висновків про те, що саме вона позувала да Вінчі, дійшов знаменитий італійський вчений 16 століття Джорджо Вазарі, автор "Життєпису найбільш знаменитих живописців, скульпторів і зодчих".

За іншими версіями, моделлю для живописця могла бути дочка міланського герцога Бьянко Сфорца. Крім того, деякі вважають, що Леонардо зобразив самого себе.

Зараз ви читаєте новину «В Італії відновлюють пошуки останків Мони Лізи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі