вівторок, 09 липня 2019 14:05

Дослідники розгублені - показали найдавнішу римську монету

Автор: ancient-origins.net
  Найдавніша Римська монета IV-III ст. до н.е., що важила 1,3 кг. Ймовірно походить із району Везувію, Італія.
Найдавніша Римська монета IV-III ст. до н.е., що важила 1,3 кг. Ймовірно походить із району Везувію, Італія.

Вчені стурбовані походженням 2-х древніх і незвичайних римських монет, які з'явилися у XX ст. Тоді їх називали лихими пенні. Насправді монета має назву квінкусіс. Досі згадки про неї знаходили лише в текстах, присвячених карбуванню монет давніх часів, але ніхто ніколи не бачив самої монети.

Знімком монети поділився з порталом Ancient Origins доктор Римського університету Роберто Вольтеррі. Монета належала колезі Вольтеррі, який успадкував її від родича. Той використовував її як прес-пап'є - придавлював папери, оскільки монета важила 1,3 кг.

Автор: ancient-origins.net
  Найдавніша Римська монета, що важила 1,3 кг. Ймовірно походить із району Везувію, Італія.
Найдавніша Римська монета, що важила 1,3 кг. Ймовірно походить із району Везувію, Італія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли скарб багатої родини

Сама монета виготовлена з бронзи, діаметром більше 10 см. Товщина виробу - 3 см. На аверсі зображений дволикий бог Янус, а на зворотньому боці - корабельний ніс. Колега вченого зазначив, що монета походила з району, де знаходиться вулкан Везувій у IV - III ст. до н.е. Проте встановити точну дату та місце створення неможливо. Єдина розшифровка може критися у самих зображеннях, вирізьбленних на монеті.

Виявилося, що монета має копію, яку у 1930-х подарував Римському музею Беніто Мусоліні, проте її не виставляли у експонати, тому що не могли дати відповідь щодо її походження. Монету оцінювали у понад 1 млрд італійських лір, що складає близько $588 тис.

Унікальну давньоримську золоту монету знайшов мисливець за скарбами у Нижній Саксонії, Німеччина. Маттіас Глюсінг сканував поле біля Фреденбеку металошукачем. Раптом отримав сигнал - "золото" і відкопав знахідку.

Історики встановили, що це пам'ятна монета імператора Констанса, наймолодшого сина Костянтина I. Монету викарбували 342-го у Сісції, тепер Сісак, Хорватія, у римській провінції Панонія Савія.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники розгублені - показали найдавнішу римську монету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі