понеділок, 24 червня 2019 10:52

Знайшли золоту монету, яку імператор подарував вождю варварів

Автор: thehistoryblog.com
  Унікальну золоту монету знайшли в Нижній Саксонії, Німеччина
Унікальну золоту монету знайшли в Нижній Саксонії, Німеччина

Унікальну давньоримську золоту монету знайшов мисливець за скарбами у Нижній Саксонії, Німеччина. Маттіас Глюсінг сканував поле біля Фреденбеку металошукачем. Раптом отримав сигнал - "золото" і відкопав знахідку.

Історики встановили, що це пам'ятна монета імператора Констанса, наймолодшого сина Костянтина I. Монету викарбували 342-го у Сісції, тепер Сісак, Хорватія, у римській провінції Панонія Савія. Монетний двір у Сісції відкрили ще 262-го як імперський монетний двір. Усі монети, викарбувані там, носять знак SIS. Монети такого типу не використовувалась у торгівлі. Їх відливали з чистого золота, щоб відзначити сходження нового імператора, велику перемогу або видатні для Риму роки. Право носити такі монети при собі мала невелика група прихильників імператора. Вручали на спеціальній церемонії, пише The History Blog.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикраси, монети і горщики - розкопали давньоримське місто

Монета, знайдена Маттіасом, відлита на честь перемоги Констанса над франками 342-го. Її місцезнаходження свідчить про те, що імператор подарував її саксонському вождю. Він надав важливу військову допомогу римському імператору.

Монету придбав німецький уряд. Її виставлять у музеї у Штаде, Німеччина. Музей нещодавно відкрив нову постійну експозицію про історію Трикутника Ельби-Везер. Науковцям доведеться переглянути уже відому історію у світлі цього відкриття.

У Великій Британії археологи виявили найбільший скарб римських монет, датованих IV ст. н.е.

Скарб 2017-го виявили археологи-аматори.

Вони викликали професійних вчених із Університету Шеффілда. Всього знайшли понад 3 тис. бронзових римських монет IV ст. Вони зберігалися у глиняному горщику, закопані в неглибокій ямці.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли золоту монету, яку імператор подарував вождю варварів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі