вівторок, 31 серпня 2021 10:59

Диверсанти вчинили провокацію на німецько-польському кордоні

Диверсанти вчинили провокацію на німецько-польському кордоні
Радіостанція у Ґлівіце - тепер Гливиці у Польщі, на світлині 1939 року Джерело: sovsekretno

31 серпня 1939 року нацисти інсценували "напад поляків" на радіостанцію в німецькому місті Ґлівіце. Акція стала приводом для нападу Німеччини на Польщу.

Дозвіл на проведення операції надали начальник таємної державної поліції Рейнгард Гейдріх і його заступник Генріх Мюллер. Вона дістала кодову назву Grossmutter gestorben - "Бабуся померла" та стала частиною більшої провокативної операції "Гіммлер", проведеної силами абверу та СС.

Уночі 31 серпня невелика група німецьких оперативників, одягнених у польську форму та очолюваних офіцером СД Альфредом Науйоксом, захопила радіостанцію в Ґлівіце, що розташовувалася неподалік від німецько-польського кордону. Вони передали коротке антинімецьке послання польською мовою. До слухачів дійшло лише щось на кшталт: "Увага, це Ґлівіце. Радіостанція перебуває в руках Польщі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували документ, яким почали Другу світову війну

Щоб атака була більш переконливою, ґестапівці використали 43-річного сілезького німця Францішека Гоніока. Чоловік був неодруженим фермером, відомим симпатіями до поляків. Напередодні провокації його заарештували, вкололи смертельну ін'єкцію і вже мертвого розстріляли. Тіло чоловіка залишили на місці події, наче його вбили під час нападу на станцію.

Такі тортури спецслужби визнали необхідними для досягнення мети - створення вигляду польської агресії. Ще за декілька місяців до прямого вторгнення німецькі газети й політики, зокрема й сам Гітлер, звинувачували польську владу в організації чисток і крайній нетерпимості до етнічних німців, які проживали в Польщі.

Також учасники операції залишили трупи кількох ув'язнених із концентраційного табору Дахау, яких називали "консервами". Їх накачали наркотиками, одягли в польську форму, застрелили на місці, а обличчя понівечили, через що неможливо було ідентифікувати тіла. Їх знайшла вранці в лісі місцева поліція. Через це в майбутньому операцію помилково ідентифікували під кодовою назвою "Консерви".

Міжнародна спільнота скептично поставилася до німецької версії інциденту. Але це не завадило Гітлеру 1 вересня в промові в Рейхстазі послатися на всі "прикордонні інциденти". Того ж дня розпочалося німецьке вторгнення в Польщу - Друга світова війна. Після війни місто Ґлівіце увійшло до складу Польщі.

Німецький військовий загін помилково вторгнувся на територію Польщі в ніч на 26 серпня 1939 року. Пролунали перші постріли Другої світової війни.

Німеччина готувала напад саме цього дня. Утім, 25 серпня Польща підписала військовий союз із Великою Британією. Тоді Гітлер зупинився і відклав атаку до 1 вересня.

Інформація про це доходила до деяких формувань із затримкою. Броненосець "Шлезвіґ-Ґольштейн" і декілька інших кораблів, що стояли в Балтійському морі, знялися з якоря і розпочали рух у бік Вестерплатте в Данціґу, де розташовувалася польська військова база й склади, але вчасно зупинилися.

Жодної інформації про зміну планів не отримала одна німецька диверсійна група зі 70 осіб під командуванням лейтенанта Ганса Герцнера. Уночі вони перейшли польський кордон і вступили на Яблунківський перевал у Сілезії - тепер у Чехії. Там розташовувалася залізнична станція Мости й стратегічний тунель. Група мала вибити польські сили, встановити контроль над залізницею до підходу основних сил і не допустити підривання тунелю.

Німці почали вогонь і захопили станцію.

Незабаром Німеччина висловила Польщі офіційні вибачення. Командування заявило, що акцію спланував "божевільний", який діяв без наказів.

Зараз ви читаєте новину «Диверсанти вчинили провокацію на німецько-польському кордоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі