середа, 02 травня 2018 16:54

Декомунізація змушує людей шукати власних героїв - історик

Декомунізація змушує людей шукати власних героїв - історик
Кирило Галушко розповів про позитивні наслідки декомунізації. Фото: ZIK

Після декомунізації люди почали шукати власних регіональних героїв, не пов'язаних з тоталітарною системою.

У Миколаївської області головну вулицю назвали на честь завідувачки акушерським відділенням районної лікарні, розповів історик Кирило Галушко на телеканалі ZIK.

Люди отримали можливість самим змінювати громадський простір. У деяких селах вулиці Леніна перейменовують на нейтральні вулиці Науки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищили останній пам'ятник діячеві тоталітарного режиму

"Це дає людям можливість, називаючи своє навколишнє середовище, відійти від ідеологічного канону. Тобто, зовсім не принципово перейменовувати "Леніна" на "Бандери". Адже, попри шанування соціального активу, він не є ідеальним героєм для сходу чи півдня", – зауважив Галушко.

Він вважає, що місцеві краєзнавці повинні продовжувати шукати позитивних місцевих персонажів.

Президент Петро Порошенко підписав пакет законів про декомунізацію 15 травня 2015 року. З 21 травня того року ці закони набули чинності. Згідно з новими правилами, в країні заборонено радянську символіку, засуджують комуністичний режим, відкривають архіви КДБ і визнають борцями за незалежність України воїнів УПА. Також підлягають перейменуванню об'єкти, які містять у назві символіку комуністичного тоталітарного режиму.

Зараз ви читаєте новину «Декомунізація змушує людей шукати власних героїв - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі