субота, 14 вересня 2019 01:35

"Давайте мало, давайте рідко і, головне, неохоче": яким був секс у XIX столітті
14

Тривале правління королеви Вікторії, яка правила Великобританією з 1832-го по 1901 рік, з точки зору сексуальності, було дуже суперечливим. Поряд з масою заборон і обмежень, такими як поцілунки між подружжям в губи, в країні процвітали дитяча проституція і порнографія. Як уживалися святенництво і розпуста в одну і ту ж епоху?

Вікторіанський секс у шлюбі

У вікторіанську епоху вважали, що материнство — це найважливіша мета життя жінки в шлюбі. Будь-яка особа жіночої статі з'являлася на світ тільки заради того, щоб народити спадкоємця. Тільки цією метою можна було виправдати таке негідне заняття, як секс.

Але навіть вступаючи в статевий зв'язок з законним чоловіком, дама вікторіанської епохи повинна була дотримуватися безлічі різних правил. Роздягатися при чоловікові було аморально, тому для цих цілей у спальнях встановлювали спеціальні ширми. У книзі "Поради з сексу для чоловіків і дружин", яку написала Рут Смізерс в 1894 році, жінкам давалися такі поради:

"Давайте мало, давайте рідко і, головне, неохоче. В іншому випадку пристойний шлюб перетвориться в оргію і бенкет плоті і похоті. Мудра дружина дозволяє лише два коротких заняття сексом на тиждень, і з часом вона повинна докласти всі зусилля, щоб ця кількість стала меншою. Удайтеся хворою, сонною або скажіть, що у вас болить голова."

У XIX столітті в Англії видавали десятки книг з порадами для жінок. Наприклад, книга «Божественний шлюб або Поради для юної дружини і матері» користувалася великим попитом. Це були своєрідні «інструкції» для юних і не дуже осіб, у яких детально розповідалося про те, як відбувається близькість між чоловіком і жінкою і як потрібно поводитися в сімейному житті в тих чи інших ситуаціях.
Жінці належало багато народжувати, причому робити це потрібно було якомога частіше. Передбачалося, що задоволення в ліжку — це доля сильної статі, а жінка про такі дурниці думати не має. На думку вікторіанських експертів, надмірне збудження загрожує жахливими наслідками. В одній книзі було сказано, що «діви делікатної статури можуть отримати смертельну травму».
Вважалося, що порушення накопичувалось в жіночому організмі у вигляді «нервової сили» і з часом призводило до сліпоти або божевілля. Єдиною допустимою позою в сімейному сексі була місіонерська, а заняття любов'ю стоячи або на колінах всіляко засуджувалось.
Доктор Джеймс Ештон писав про неприйнятні пози: "Жодна жінка не стане здійснювати подібний статевий акт, тому що вона не отримає від нього ніякого задоволення. Жінкам слід тримати ноги ідеально прямими під час сексу і не згинати коліна. Будь-яке неприродне виконання подружнього боргу призведе до хвороб жінки."
Проституція. Але поряд з пуританством, такого розквіту продажної любові як в XIX і на початку XX століття Британія не знала ніколи. Точної кількості повій, які працювали в ті часи в Лондоні, не назве ніхто. Думки істориків розходяться і можна почути цифру і 8, і 80 тисяч. Найбільш поширеною причиною занять проституцією була злидні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядали американські стриптизерки в минулому столітті

Зараз ви читаєте новину «"Давайте мало, давайте рідко і, головне, неохоче": яким був секс у XIX столітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі