середа, 24 березня 2021 15:42

Чи відрізнялося життя у Литві від інших радянських республік - фото
28

Вільнюс, 1976. Фотограф Ромуальдас Пожерскіс
Фото: cameralabs.org
В магазині. Фотограф Ромуальдас Пожерскіс
Першокурсники вирішують складне рівняння, 1968. Фотограф Марюс Баранаускас
Батьківський велосипед, 1969. Фотограф Антанас Суткус
Каунас. Фотограф Александрас Мацияускас

Показали фотографії, зроблені представниками "литовської школи" у 1960-1980 роках. На них можна побачити життя литовців в радянські часи.

"Роботи литовських фотографів відрізнялися від радянської документальної традиції. Вони не прагнули вихваляти "героя" і вільно вибирали художні прийоми. Керівник товариства Антанас Суткуса згадував: "Для нас головною була не "національна ідея". Головною турботою було все-таки показати людину, свою, просту людину. Тоді не було модно знімати бідних, погано одягнених людей. Це вважалося песимістичним", - пише Cameralabs.

Учасники товариства обирали власні теми й працювали над ними роками. Але загальна тема - Литва і її народ - знайшла особливе вираження в кожному авторському стилі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На стадіоні, подіумі та кухні - якими показували радянських жінок на сторінках американського журналу

Раніше до Національного архіву Естонії передали близько 6 тис. унікальних негативів, створених фотографом КДБ у період Співочої революції 1987-1991 років.

Тоді в Балтійських республіках СРСР проводили серію мирних акцій протесту, головною метою яких було відновлення державного суверенітету Естонії, Латвії та Литви. Фотоплівки пролежали у сейфі підприємця Яануса Рахумяги близько 30 років.

На кадрах зафіксовано мітинги, пікети, демонстрації, пам'ятні заходи, зібрання з доповідями, похорони, висилання інакомислячих та всі знакові політичні події, що відбувались у міському парку Гірве та на Співочому полі Таллінна. На фото потрапили майже всі тодішні народні лідери та майбутні естонські зірки.

Зараз ви читаєте новину «Чи відрізнялося життя у Литві від інших радянських республік - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі