четвер, 11 жовтня 2018 11:06

Це було важко - космонавти побили рекорд

Це було важко - космонавти побили рекорд
Макет "Салют-6" з стикованими кораблями "Союз" і "Прогрес". Фото: Космос.ру

Космонавтаи Леонід Попов і Валерій Рюмін повернулися на Землю 11 жовтня 1980-го. Вони успішно завершиши найтриваліший в історії космонавтики політ - 185 діб.

Станція "Союз-6" зійшла з орбіти 29 липня 1982-го. На нії побували 27 космонавтів. У складі експедицій відвідин здійснили польоти перші космонавти Чехословаччини, Польщі, НДР, Угорщини, В'єтнаму, Куби, Монголії, Румунії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зворотний бік Місяця знімали на "трофейну" кіноплівку

Валерій Рюмін здійснив 3 польоти в космос як бортінженер. Перший — у жовтні 1977-го спільно з командиром корабля Володимиром Коваленком на кораблі "Союз-25". У програмі передбачалася стикування з ОС "Салют-6" та робота на її борту, але через несправність космічного корабля стикування було скасовано, політ припинено достроково.

З 9 квітня по 11 жовтня 1980-го Валерій Рюмін полетів із командиром Леонідом Поповим на орбітально науково-дослідному комплексі "Салют-6" — "Союз".

"Це було важко" - казав космонавт. Під час польоту основний екіпаж прийняв 4 експедиції відвідування, в тому числі 3 — міжнародних. Провів великий обсяг різних досліджень, експериментів, а також ремонтно-відновлювальних робіт. Після завершення програми польоту космонавти Попов і Рюмін повернулися на Землю на кораблі "Союз-37".

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 11 жовтня 1980-го за успішне здійснення польоту Рюмін Валерій Вікторович нагороджений другою медаллю "Золота Зірка".

Радянська автоматична станція "Луна-3" вперше сфотографувала зворотний бік Місяця та передала його зображення на Землю 7 жовтня 1959-го.

Зараз ви читаєте новину «Це було важко - космонавти побили рекорд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі