неділя, 07 жовтня 2018 08:20

Зворотний бік Місяця знімали на "трофейну" кіноплівку

Зворотний бік Місяця знімали на "трофейну" кіноплівку
Зворотний бік Місяця. Фото: A. Wieczorek

Радянська автоматична станція "Луна-3" вперше сфотографувала зворотний бік Місяця і передала його зображення на Землю 7 жовтня 1959 року.

В серпні-вересні 1958 року США першими зробили спробу сфотографувати зворотний бік Місяця з близької відстані й відправили в космос перші невеликі зонди Pioneer. На жаль, через несправності ракет-носіїв жоден з літальних апаратів не вийшов на розраховану траєкторію. Але це стало стимулом для генконструктора Корольова.

4 жовтня 1959 року Радянський Союз здійснив запуск автоматичної міжпланетної станції "Луна-3". Приблизно через три доби, 7 жовтня, між 6:30 і 7:10 за московським часом станція виконала фотографування невидимої частини Місяця і передала знімки по телевізійному каналу на Землю. Сигнал з космосу отримували у Сімеїзькій обсерваторії, що знаходиться в Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від собаки до електромобіля: найцікавіші польоти у космос

Місяць знімали на плівку, яка оброблялась на борту автоматично. Для фотографування використовувалась "трофейна" американська кіноплівка шириною в 35 мм, яку отримали з американських розвідувальних аеростатів з фотоапаратурою у 1950-х роках, які були виявлені радянськими військами. На зворотному боці Місяця значно менше морів, ніж на видимому: там переважає материкова поверхня. Тут є два невеликих моря — Море Москви та Море Мрії — та окремі менші морські ділянки. На краях цього боку супутника лежать Море Південне та Море Східне, а його південну частину займає найбільший місячний кратер — басейн Південний полюс — Ейткен.

15 вересня 1968 року на борту радянського космічного корабля "Зонд-5", перебували живі об'єкти: дві середньоазіатські черепахи, дрозофіли, хрущаки, традесканція з бутонами, клітини Хела, насіння пшениці, сосни, ячменю, водорість хлорела на різних поживних середовищах та різні види лізогенних бактерій. Політ перенесли черепахи нормально, але за деякими даними в однієї з них через перевантаження вилізли з орбіти очі.

Зараз ви читаєте новину «Зворотний бік Місяця знімали на "трофейну" кіноплівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі