пʼятниця, 09 липня 2021 15:04

Бронзове розп'яття та коштовні пряжки - розкопали залишки церкви Х ст.
5

Церкву побудували за наказом імператора Оттона I
Фото: Felix Biermann
В руїнах церкви знайшли бронзове розп'яття
Довкола церкви існувало кладовище
Окрім розп'яття знайшли коштовні пряжки
Окрім розп'яття знайшли коштовні пряжки

Неподалік німецького міста Лютерштадт-Айслебен виявили залишки церкви, збудованої понад тисячу років тому за наказом першого імператора Священної Римської імперії Оттона Великого.

Руїни споруди побачили на кукурудзяному полі. Колись там розташовувалося містечко Хельфт, де Оттон збудував королівський палац. Офіційні розкопки проходять саме в тому місці, інформує The History Blog.

Археологи досліджували церкву з травня. За цей час їм вдалося розкопати основні стіни. Це була класична трьохнефна базиліка, що мала близько 30 м у довжину та 20 в ширину. Безпосередньо в рештках споруди знайшли романське бронзове розп'яття з емаллю, позолочену пряжку ременя, монети, ножі, брошки та фрагмент церковного дзвону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У церкві виявили поховання воїна-язичника

На території церкви та на прилеглому кладовищі археологи розкопали також понад 70 могил X-XV ст. Деякі з них належали аристократам - їхні гробниці викладали з каменю та цегли.

Опираючись на свідчення давніх хроністів, учені встановили, що церкву побудували 968 року за особистим розпорядженням Оттона. Масова розбудова храмів була частиною його програми з утвердження себе як справжнього імператора римлян, визнаного Папою Римським. Оттон протиставляв себе правителям Візантійської імперії.

Церкву в Хельфті імператор присвятив принцесі Тюрингії Радегунді. Жінка жила у VI ст. Покинула свого чоловіка - короля франків Хлотаря I заради аскетичного релігійного життя. Хроніст Тейтмар писав, що Оттон особисто відвідав церемонію відкриття храму.

Будівлю знесли за часів Реформації.

Руїни найбільшої середньовічної церкви Нубії виявили археологи, які працюють у суданському місті Донгола.

Колись Донгола була столицею Макурії - одного з трьох християнських нубійських королівств. Церква розташовувалася в центрі міста в межах цитаделі з високими стінами. Була водночас резиденцією архієпископа, який мав уплив на тисячу кілометрів території уздовж Нілу між першим і п'ятими порогами.

Зараз ви читаєте новину «Бронзове розп'яття та коштовні пряжки - розкопали залишки церкви Х ст.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі