четвер, 10 червня 2021 17:00

Давню християнську церкву розкопали в Африці

Руїни найбільшої середньовічної церкви Нубії виявили археологи, які працюють у суданському місті Донгола.

Колись Донгола була столицею Макурії - одного з трьох християнських нубійських королівств. Церква розташовувалася в центрі міста в межах цитаделі з високими стінами. Була водночас резиденцією архієпископа, який мав уплив на тисячу кілометрів території уздовж Нілу між першим і п'ятими порогами, передає "Історична Правда".

Автор: facebook.com/african.com.ua/
  Археологи розкопують найбільшу християнську церкву середньовічної Нубії
Археологи розкопують найбільшу християнську церкву середньовічної Нубії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорні археологи розкопали залишки монастиря

Археологи кажуть, що відкриття змінює уявлення про місто. Нещодавно їм вдалося очистити стіну апсиди разом із прилеглою стіною й прилеглим куполом великої гробниці. Імовірно, вона належала самому єпископу. Стіни ж прикрашав розпис у вигляді двох монументальних фігур, одна із яких має шість метрів у діаметрі.

Споруда впливала на релігійну архітектуру Нубії впродовж декількох століть.

Загадкові хрести на стінах Храму Гробу Господнього в Єрусалимі залишали не паломники, а храмові майстри. Такого висновку нещодавно дійшли вчені, які вивчали храм.

Над дослідженням працювали з 2018 року - тоді одну з каплиць зачинили на реставрацію. Раніше фахівцям заважали тисячі відвідувачів. Учені за підтримки представників Вірменської апостольської церкви, які опікуються каплицею, створили 3D-моделі стін для порівнянь. Так побачили, що всі хрести мають однакову глибину, а деякі навіть маркування каменяра.

Імовірно, хрести вибивали у XV ст. два-три храмові майстри. Завдання їм давали священники, які отримували пожертву й прохання пожертводавця вирізати хрест задля блага його душі й душ членів його родини.

Зараз ви читаєте новину «Давню християнську церкву розкопали в Африці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі