четвер, 09 січня 2014 19:34

"Бог у моєму кутку рингу", - Джорджу Форману 65

"Бог у моєму кутку рингу", - Джорджу Форману 65

У дітей невеличкого містечка Маршал в американському штаті Техас в середині 50-х років минулого століття було мало розваг. Вони майже не звертали увагу на бензовози, які заїжджали в місто, зате любили поганятися за пожежною машиною. Її приїзд у Маршал був для них святом. Одним із дітлахів був темношкірий Джордж Форман.

Батько Джорджа покинув родину, і матері, яка була поварихою в одному з місцевих кафе, доводилося самотужки ставити своїх сімох дітей на ноги.

"Найбільше в житті я любив суботу, – згадував Джордж. – Мама приносила з роботи гамбургер і ділила його на 7 частин. Я брав свій шматочок, довго роздивлявся, цілував, плакав і лише потім з'їдав".

"Я хотів, щоб кожен із моїх синів звався Джордж Форман", – пояснив батько 5 хлопців. Родина розрізняє їх за кличками: Менший, Монах, Шишка, Рудий і Джоі. Двоє доньок екс-чемпіона теж носять імена Джорджетта та Фріда Джорджи.

Підлітком хлопець захоче стати знаменитим злодієм. Він тікає з уроків і вештається містом. Однак не наважується посягнути на чужу власність. У 1965 році Джорджа відправляють у школу для важких підлітків. Працює на лісоповалі. Маючи від природи міцну статуру, захоплюється атлетизмом. Потім повністю поринає в бокс. 1968 року в 19-річному віці стає чемпіоном США серед любителів у надважкій вазі.

У ті роки, коли суперважковаговиків представляли спортсмени зі 185 сантиметрами зросту і 90 кілограмами ваги, Джордж виокремлювався своїми велетенськими розмірами. Він мав 192 сантиметри і важив 99 кілограмів.

Тренер вважав Джорджа непереможним монстром. Форман легко виграв Олімпіаду в Мехіко, нокаутувавши у фіналі радянського боксера Йонаса Чепуліса. Джордж у другому раунді перетворив обличчя Йонаса на кров'яну котлету. Відразу після Олімпіади Форман іде в професіонали.

"За великим рахунком я не вмів тоді боксувати. Мій стиль був простим: я заганяв суперника до канатів і забивав його аперкотами", – згадував олімпійський чемпіон.

Але у рофесіоналах його кар'єра складалася не менш блискуче. З 1969 по 1973 роки він побив масу "мішків" і був готовий провести бій за звання чемпіона світу. В колишній піратській столиці - ямайському місті Кінґстон Форман зустрівся в чемпіонському бою зі знаменитим Джо Фрейзером. Фрейзер на той час був на вершині слави - лише йому та Кену Нортону вдалося побити легенду американського боксу Мохамеда Алі. Яким же було здивування фахівців, коли Форман буквально "виніс" знаменитого Джо з рингу. За перші 2 раунди Фрейзер 6 разів опинявся в нокдауні. Після шостого падіння судді зупинили бій.

У березні 1974 Форман ще легше розправився з Кеном Нортоном - нокаут у першому раунді. Джорджа вважали непереможним.

Фахівці схильні були думати, що лише Мохамед Алі здатен кинути йому виклик. Бій між двома легендами у жовтні 1974 року організував молодий продюсер Дон Кінґ. Призовий фонд поєдинку становив небачені 10 мільйонів доларів. Поєдинок призначили в столиці Заїру Кіншасі. Дон Кінґ умовив тодішнього диктатора Мобуту виділити на організацію 12 мільйонів доларів. На його ж гроші була побудована відповідна інфраструктура, яка дозволила вперше провести бій за звання чемпіона світу в Африці.

Попри підтримку місцевого населення, небагато фахівців вірили в перемогу Алі. На той час Джордж мав у своєму послужному списку 40 поєдинків, в яких не зазнав жодної поразки. Форман був на 7 років молодший за Мохамеда, вищий зрістом і мав більшу ударну силу.

Підлітком хлопець хоче стати знаменитим злодієм. Всі охочі побачити цього боксера можуть це зробити щонеділі за церковною кафедрою в невеликому храмі міста Х'юстона. Кілька років тому став автором книги: "Бог у моєму кутку рингу".

Букмекери теж віддавали перевагу Джорджу. А Мохамед Алі мав гострий язик і перед боєм вирішив його застосувати. Після передматчевої розминки суперника він заявив: "Я бачив бій Формана з тінню. На мій погляд, тінь перемогла".

Однак Алі не тільки молов язиком. Він добре знав - якщо Джордж не нокаутує його в перших раундах, то швидко втомиться і його можна буде "пробити".

Від початку бою Форман дав зрозуміти, що втекти від нього на "швидких ногах" Алі не зуміє. Зрозумів це і Мохамед. Він притискався до канатів і приймав на себе град ударів Джорджа.

"Кілька разів у мене починалися галюцинації, але я встояв на ногах", - згадував Алі.

Попри все він продовжував терпіти. У вологому екваторіальному кліматі чемпіон світу швидко втомився. Удари Формана перестали бути потужними. У 8 раунді Мохамед провів блискучу контратаку і відправив Джорджа на підлогу. На рахунок 9 той зміг підвестися, але суддя зупинив бій. Публіка в Кіншасі шаленіла від щастя.

Форман дуже важко переживав поразку. Довго не виходив на ринг.

У 1976 році у важкому бою, тричі побувавши в нокдауні, Джордж зумів перемогти Рона Лайла. Того ж року Форман повторно здолав Джо Фрейзера. Щоправда, для цього йому знадобилося не 2, а вже 5 раундів.

Невдовзі Джордж програє у важкому 12-раундовому бою Джиммі Янґу, якого всі вважали людиною без удару. Що цікаво, екс-чемпіон умудрився пропустити від Янга в 12 раунді удар і опинитися в нокдауні.

Цієї поразки Джордж не переніс. Після бою в роздягальні раптом закричав: "Зніміть із його голови тернові шипи!" Згодом казав, що побачив Ісуса. Як би там не було, але з роздягальні вже вибіг інший Джордж:

"Я чистий, я родився заново, я врятую світ!" - кричав він. Тренери дивилися на нього зі здивуванням і порадили новоявленому месії хоча б одягнутися для початку.

Невдовзі жителі містечка Шревепорт в Луїзіані могли спостерігати незвичну картину: здоровенний негр ходив вулицями міста і кричав: "Я колишній чемпіон світу з боксу Джордж Форман. Я бився із Мохамедом Алі та Джо Фрейзером".

Тим, що зупинялися із цікавості він казав заїжджену фразу американських проповідників: "Тепер я хочу розповісти вам, що Господь зробив зі мною".

Що цікаво, досі Джордж ніколи не переймався релігією, а її послідовників вважав невдахами, що шукають собі виправдання в любові до Бога. Тепер його ім'я мало стати тією пожежною машиною, яка мала привабити прихожан.

Невдовзі пастир церкви п'ятдесятників переїхав у Х'юстон, де збудував церкву і мав до сотні послідовників. Батькам, які хотіли, щоб у перерві між богослужінням Джордж навчав своїх підопічних азам боксу, Форман незмінно відповідав: "Я ніколи не культивуватиму любові до цього жорстокого і брудного спорту".

Втім, через десять років місіонерської діяльності колишній чемпіон світу з боксу виявив, що в нього банально немає грошей.

"Я їздив країною і просив грошей, а багато людей мені відмовляло. Я відчув себе невдахою. Мені набридло побиратися".

У 1987 році, після 10-річної перерви, Джордж вирішує повернутися в великий бокс, аби заробити грошей на подальші проповіді. Обіцяє знову стати чемпіоном світу. Худне зі 137 до 113 кілограмів і прагне будь-що зустрітися на ринзі із новою зіркою - Майком Тайсоном: "Майка бояться всі суперники і програють йому ще до бою. Та я змушу його тікати від мене по рингу".

На червень 1990 року був навіть призначений їхній бій, але не склалося.

"Я ніколи не зустрінуся на ринзі з цією твариною, - сказав як відрізав Тайсон. Однак дуже скоро Майк програє бій Муреру і втратить звання чемпіона. А потім узагалі потрапить до в'язниці за звинуваченням у зґвалтуванні. Форман теж програє зірці боксу Евандеру Голіфілду. І попри те, 1994 року 45-річний Джордж отримує виклик від чемпіона світу Майкла Мурера.

Джордж Форман став найстарішим чемпіоном світу з боксу. Остаточно пішов із рингу в 48-річному віці.

Майкл, що побив Тайсона, був на 20 років молодшим за Джорджа. З 10-ти раундів бою Мурер виграв 8. Але за хвилину до закінчення 10-го раунду двічі поспіль пропустив прості комбінації від Джорджа. Друга серія стала для Майкла фатальною. Він звалився на підлогу і зміг підвестися лише за допомогою секундантів. 45-річний Джордж Форман став найстарішим чемпіоном світу із боксу. Він ще продовжував боксувати й остаточно пішов із рингу в 48-річному віці, поступившись в 1997 році Шенону Бріґсу.

На той час у Джорджа зникла потреба в грошах. Він став рекламним обличчям фірми, що продавала електрогрилі, заробивши таким чином 200 мільйонів доларів. Цього вистачилодля дружини та дітей: п'ятьох хлопців і п'яти дівчат. Усі хлопці при народженні отримували ім'я Джордж:

"Я хотів, щоб кожен із моїх синів звався Джордж Форман", – пояснив батько. У родині їх розрізняють за кличками: Менший, Монах, Шишка, Рудий і Джоі.

Двоє доньок екс-чемпіона теж носять імена Джорджетта та Фріда Джорджи. Кілька років тому їхній батько став автором книги: "Бог у моєму кутку рингу". Всі охочі побачити знаменитого боксера за церковною кафедрою можуть це зробити щонеділі в невеликому храмі міста Х'юстона.

Зараз ви читаєте новину «"Бог у моєму кутку рингу", - Джорджу Форману 65». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі