вівторок, 05 листопада 2013 15:41

"Битви на Куликовому полі ніколи не було" – Білінський

"Битви на Куликовому полі ніколи не було" – Білінський
Фото: earth-chronicles.ru

Український історик-аматор Володимир Білінський стверджує, що Куликовської битви між військами московського князя Дмитра Донського та ординського темника Мамая ніколи не було.

"Битва з Ордою – суцільні вигадки московських істориків. Річ у тім, що восени 1380 року відбулася битва між ханом Тохтамишем та Мамаєм, який узурпував владу в Золотій Орді. Мамай програв і був страчений в листопаді 1380 року. Провести дві битви впродовж осені він просто не міг. В російській історії стверджується, що після нібито поразки на Куликовому полі 8 вересня, Мамай успів знову зібрати армію для битви з Тохтамишем. Світовій історії 14 століття невідомо, щоб полководець, програвши одну битву, зібрав нове військо і провів ще одну битву такого масштабу (армія більше 100 тисяч)".

Білінський каже, що розповідь про Куликовську битву базується на двох сфальсифікованих у часи Катерини ІІ "першоджерелах": "Задонщина" та "Сказание о Мамаевом побоище".

"Карамзін писав: "Уздовж 10 верств лилася кров християн та невірних. Число всіх убитих сягало двохсот тисяч". Але сучасні російські історики розуміють абсурдність таких тверджень. Працівник російського Державного Історичного музею Михайло Гоняний заявив, що "число учасників битви сильно перебільшено. З обох боків було від 5 до 10 тисяч осіб. Битва тривала 15 хвилин. З'їжджалися кілька десятків вершників, рубалися, хтось падав, а на зміну йому виїжджали інші".

Білінський іронізує з цього приводу:

"Від таких уточнень члена Верхньо-Донської експедиції Державного Історичного музею всі "творці" куликовської битви від Петра І і Катерини ІІ до Сталіна та Солженіцина перевернулися б у своїх трунах. Адже зрозуміло, що після того як 5-6 разів з'їдуться супротивні сторони поле завширшки 800 метрів перекриють мертві люди та коні. На цьому "битва" закінчиться".

Історик акцентує увагу на розкопках Куликового поля.

"Археологи російської імперії ось уже 200 років розкопують Куликове поле, однак, і ламаного списа на ньому не знайшли. А де поділися 200 тисяч убитих за Карамзіним чи хоча б тисяча за Гоняним ніхто в російській науці відповісти не зумів", – говорить Білінський.

Зараз ви читаєте новину «"Битви на Куликовому полі ніколи не було" – Білінський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

227

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі