пʼятниця, 21 липня 2023 19:12

Битва біля пірамід закінчилася поразкою захисників

Битва біля пірамід закінчилася поразкою захисників
Після взяття Каїру Наполеон розмістив у містах і селищах Єгипту французькі гарнізони. Фото: The Yorck Project

Під час Єгипетського походу Наполеона 21 липня 1798-го відбулася битва біля пірамід.

У липні війська Наполеона Бонапарта розпочали захоплення Єгипту. Хотіли перетворити його на французький плацдарм для подальшої експансії в Азію і ослаблення Великої Британії. До складу експедиційної армії увійшло 24 тис. піхотинців, 4 тис. кавалеристів і 300 коней, 8 рот саперів, мінерів і робітників. Загалом всього 32 300 осіб у складі 5 дивізій на 309 суднах.

В експедиції також взяли участь близько 100 вчених, дослідників, інженерів, техніків і митців, які мали вивчати давню історію Єгипту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французька армія зайшла на територію Росії

Назустріч виступив османський губернатор Єгипту Мурад-бей з флотилією з 60 судів, з яких лише 25 були озброєні. Його розбили. Наполеон підійшов до єгипетських пірамід в Гізі. Втричі більша армія мамелюків зазнала повної поразки і відступила частково в Сирію та у Верхній Єгипет.

Після взяття Каїру Наполеон розмістив у містах і селищах Єгипту французькі гарнізони. Невдовзі випадково дізнався, що війська Другої антифранцузької коаліції відвоювали Італію і підступили до кордонів Франції. 1799-го відплив до Франції.

За два роки англійські і османські війська поступово відвойовували Єгипет. Французи евакуйовані з Єгипту на англійських кораблях. В результаті експедиції зібрана і вивезена в Європу величезна кількість єгипетських пам'яток.

Імператор Франції Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії 4 грудня 1808-го. Це стало початком кінця влади жорстокого карального органу церкви у Європі. Їхні камери для тортур виявляли під церквами.

Наполеон скасував інквізицію, але з падінням імперії 1814 року її було відновлено. Після втручання папи діяльність іспанської інквізиції було остаточно зупинено.

Зараз ви читаєте новину «Битва біля пірамід закінчилася поразкою захисників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі