четвер, 13 вересня 2018 12:38

Біля Софійського собору знайшли язичницьке поховання

Біля Софійського собору знайшли язичницьке поховання
Археологи розповіли про унікальні знахідки на території Софійського собору. Фото: Сьогодні

Біля Софійського собору знайшли язичницьке поховання Х ст. Вчені припускають, що тут була похована жінка.

Залишилися тільки кістки ніг. Верхня частина тіла та череп знаходяться у провалі. Також у похованні було знайдено бронзову шпильку. За словами археолога, такими користувалися жінки-ткалі.

"До побудови Софійського собору на цьому місці існував могильник. Ми можемо припускати, що це язичницьке поховання", - каже археолог Тимур Бобровський. - Цілком можливо, що це жіночі останки. Пізніше ми передамо кістки антропологам, які визначать стать і вік. Можливо, ми знайдемо й інші деталі убору: персні, браслети, сережки" .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Софійського собору утворилася двометрова яма

За 2 місяці розкопок археологам вдалося знайти залишки стін великого дерев'яного будинку другої половини XVII - початку XVIII ст. Він міг бути чернечого келією. Тут знайшли 6 монет . Із них 5 польських XVII ст., шеляг і півтораки. Знайшли і одну російську монету XIX ст. Відкопали також заготовку свинцевої печатки і одну печатку із зображенням святого Георгія та хреста XI-XII ст. Печатка, ймовірно, належала одному з церковних ієрархів Софійського собору, пише "Сегодня".

Триватимуть розкопки ще близько 2 місяців. Усі знайдені артефакти археологи передадуть до фондів нацзаповідника.

"Сподіваємося, буде зроблена окрема експозиція, присвячена археології собору і садиби. Що ж стосується знайдених останків, то після дослідження ми поховаємо їх на цій же території", - говорить Бобровський.

Біля міста Петрас на грецькому острові Крит археологи знайшли кілька багатих поховань віком 4-4,5 тис. років.

В одному з них були останки чоловіка, поруч із якими лежав короткий бронзовий меч.

Пізніше до поховання чоловіка "підселили" останки знатної жінки. Її поховали з цінностями: намистинами з золота, зі срібла, кришталю, сердоліку та яшми.

Зараз ви читаєте новину «Біля Софійського собору знайшли язичницьке поховання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі