вівторок, 22 серпня 2017 18:16

"Більшість іноземців є організуючим початком шпигунства і диверсії" - як в СРСР боролися з вихідцями з інших країн

"Більшість іноземців є організуючим початком шпигунства і диверсії" - як в СРСР боролися з вихідцями з інших країн
22 серпня 1937 року вийшов циркуляр НКВС СРСР "Про іноземців" Фото: secrethistory.su

22 серпня 1937 року в СРСР вийшов циркуляр НКВС, який обмежив право на проживання в країні іноземцям. Під прикриттям боротьби з іноземцями, крім тиску на них, велися репресії проти громадян СРСР.

"Встановлено, що переважна більшість іноземців, що живуть в СРСР, є організуючим початком шпигунства і диверсії. Основним способом боротьби зі злочинною діяльністю іноземців є агентурно-слідча робота НКВД. Однак серйозним знаряддям в наших руках є можливість адміністративними заходами значно послабити дію цього шпигунсько-диверсійного вогнища.

Пропоную: 1. Шляхом відмови в продовженні дозволів на проживання після закінчення терміну їх дії, видавати іноземцям виїзні візи.

2. В першу чергу припинити продовження посвідок на проживання підданим Німеччини, Польщі, Японії, Італії, Австрії, Аргентини, Бельгії, Болгарії, Угорщини, Голландії, Данії, Куби, Латвії, Литви, Маньчжоу-Го, Мексики, Румунії, Фінляндії, Швейцарії, Естонії, Югославії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий терор: жахливі репресії розпочалися ще за Леніна

3. Що стосується англійців, французів, американців, іспанців, турків, чехословаків, іранців, афганців, китайців, греків, то при наявності компрометуючих даних також відмовляти у продовженні дозволів на проживання після закінчення терміну і видавати виїзні візи", - йдеться у документі.

До початку "Великого терору" порядок арештів іноземців відрізнявся від порядку арешту радянських громадян. На кожен такий арешт або обшук була потрібна санкція наркома внутрішніх справ або його заступника. Вони визначали підсудність справи і направляли їх або, або до Військової колегії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сталіна оточували нездари" - російський історик

З 1937 року узгоджувати з Москвою арешти і обшуки іноземців стали не потрібними. Щодо них вводилися колективні списки - "альбоми". Списки вже заарештованих направляти в центр. Компрометуючі матеріали не додавали. Достатньо було мати приналежність до підданих інших держав.

Основною мішенню циркуляру проти іноземців у 1937-1938 роках були власні громадяни "іноземних" національностей. Іноземних коренів разом з підозрілим "політичним забарвленням" було досить для арешту. Найчастіше це призводило до адміністративної репресії - звільнення і подальшої депортації.

5 серпня 1937 року вважають початком так званого Великого терору, під час якого в 1937-1939 роках в СРСР заарештували понад 1,7 млн людей. Більш як 700 тисяч із них були страчені. Саме з того часу почали працювати "трійки" - позасудові органи, які засуджували до розстрілу і вислання.

Зараз ви читаєте новину «"Більшість іноземців є організуючим початком шпигунства і диверсії" - як в СРСР боролися з вихідцями з інших країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі