понеділок, 21 серпня 2017 17:10

"Сталіна оточували нездари" - російський історик

"Сталіна оточували нездари" - російський історик
Сталін втік на дачу, коли почалась війна. Фото: 24СМИ

Радянський диктатор Йосип Сталін фізично прибрав усіх конкурентів і залишився єдиним можливим лідером СРСР.

Генсек поїхав на "ближню дачу", коли німці почали захоплювати землі СРСР. Подумав, що його хочуть арештувати, коли за ним приїхали покликати назад, каже російський історик Сергій Мироненко в інтерв'ю журналу "Собеседник".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили базу даних репресованих поляків

"Тому що навколо Сталіна в основному були нікчеми. Адже чому вони приїхали? Тому що вождя 2 дні не було в Кремлі. Шалено централізована країна, все персоніфікувалося в особі однієї людини... Всіх перестріляли. Хто там залишився? Вірні сталінці. За винятком, можливо, Берії, який, як я розумію, був людиною безідейною, типовий технократ", – розповів вчений.

5 серпня 1937-го вважають початком так званого Великого терору, під час якого в 1937-1939 роках у СРСР заарештовали не менше 1,7 млн людей. Більше 700 тис. з них були страчені. Саме із того часу почали працювати "трійки" - позасудові органи, які засуджували до розстрілу і висилки.

Під репресії потрапили "куркулі", "кримінальники", "контрреволюціонери" різних відтінків, "повстанці", "церковники", "шпигуни", "троцькісти", "диверсанти", "шкідники", "буржуазні націоналісти" – тобто й українська інтеліґенція, яка, за визначенням Сталіна, "не заслуговувала довіри".

Зараз ви читаєте новину «"Сталіна оточували нездари" - російський історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі