середа, 18 листопада 2020 08:21

Більше тисячі сектантів одночасно випили отруту

Більше тисячі сектантів одночасно випили отруту
В Гаяні загинуло 918 осіб, в тому числі 276 дітей. Фото: jonestown.sdsu.edu

В джунглях Гаяни в Південній Америці 918 учасників секти "Храм народів" 18 листопада 1978-го покінчили життя самогубством.

Релігійну тоталітарну секту заснував Джим Джонсон в 1955 році в Індіанаполісі. Він народився в 1931-го в місті Крит в штаті Індіана, з дитинства почав цікавитися релігією та комунізмом в США.

1974 року в джунглях Гайани кілька членів "Храму народів" заснували поселення, яке назвали Джонстаун. Джим Джонс разом зі 900 прибічниками переїхали туди.

У Джонстауні займалися очищенням і облагороджуванням території, вирощуванням сільськогосподарських культур. Деякі з колишніх поселенців заявляли про численні порушення прав людини, тортурах, суворих тілесні покарання за провини, наркотичну залежність Джонса і його оточення. Щоб підвищити публічність, храм організував великі релігійні "збори" з іншими пасторами. Члени секти жертвували свої матеріальні цінності в обмін на участь у храмі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На території спаленої сектанської церкви знайшли сотні порубаних і задушених тіл людей

В аеропорту містечка Порт Каітума стався напад на групу членів комуни, які вирішили виїхати в США. Вбили 5 осіб, включаючи конгресмена США Лео Райана. Того вечора Джонс в знак протесту наказав усім випити ароматизований напій зі смаком винограду, змішаний з ціанідом.

Серед загиблих було 276 дітей. Масове самогубство стало одним з найвідоміших подій в історії США.

Після трагедії селище Джонстаун на довгий час перетворилось на місто-привид. "Храм народів" офіційно заборонений в США як деструктивний культ.

Зараз ви читаєте новину «Більше тисячі сектантів одночасно випили отруту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі