неділя, 05 травня 2019 23:13

Археологи знайшли докази реальності біблейського царя

Археологи знайшли докази реальності біблейського царя
На стелі знайшли ім'я давнього царя. Фото: znaj.ua

На 3-тисячолітній базальтовій стелі виявили ім'я правителя Балака, який є ключовим персонажем біблійної притчі в Книзі Чисел.

Стелу царя Меша знайшли 150 років тому у руїнах, де колись стояло біблійне місто Дібон, повідомляє znaj.ua.

У потенційних покупців стели з Прусії, Франції та Англії стався конфлікт з місцевими мешканцями. Стелу розбили на шматки, нагріваючи її і обливаючи холодною водою. З тих пір археологи намагаються зібрати уламки докупи, але деякі частини реліквії все ще не знайдені.

Вивченням написів стели займалась команда вчених з Тель-Авівського університета. Раніше вважалось, що в останньому наявному рядку йдеться про "будинку Давида" - династії іудейських правителів, висхідній до другого царя народу Ізраїлю. Тепер дослідники вважають, що виявили три приголосних, перша з яких - єврейська буква "бет", з якої починається ім'я правителя Валака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли амулет віком 1 тис. років

Балак був царем древніх євреїв, який правив у південній частині Моава. У Старому завіті говориться, що цар багато разів намагався проклясти і переслідувати євреїв.

Вивчаючи текст вчені прийшли до висновку, що Балак міг бути згаданий як суперник Моавського царя Меша, від імені якого зроблено напис на стелі. Балак конкурував з Мешем за перевагу над моавітами.

Археологи знайшли у стародавніх руїнах синагоги V століття мозаїки із біблейськими сюжетами.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли докази реальності біблейського царя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі