четвер, 17 жовтня 2013 13:40

Археологи виростили пальму з двотисячолітнього насіння

Археологи виростили пальму з двотисячолітнього насіння
Єдиний живий зразок іудейської фінікової пальми, названий Мафусаїлом. Фото: archae.ru

В Ізраїлі зростає iудейська фінікова пальма, відроджена з насіння, знайденого археологами, повідомляє archae.ru.

Історія дерева така:

Під час розкопок на місці палацу Ірода Великого в Ізраїлі на початку 1960-х років, археологи розкопали невеликий запас насінин, що зберігалися в глиняному глечику. Протягом сорока років, насіння зберігалося в університеті Бар-Ілан в Тель-Авіві. Та в 2005 році дослідник-ботанік Елейн Соловей вирішив посадити одне насіння і подивитися, що з цього вийде. На диво насіння, що пролежало тисячоліття, проросло і перетворилося на саджанець, ставши найдавнішою з відомих рослин, які ожили.

Сьогодні живий археологічне скарб продовжує рости і процвітати, в 2011 році він навіть випустив свою першу квітку. Але необхідні роки, перш ніж дерево зможе давати свої знамениті плоди. Тим часом Соловей працює над тим, щоб оживити й інші дерева від довгого спокою.

З моменту появи Іудейської держави, близько 3000 років тому, фінікові пальми були основною культурою, яку вирощували в цій країні, і навіть згадувалися кілька разів в Старому Завіті.

До того часу як Римська імперія в 70 р. н . е. початку завоювання Іудеї, ліси цих дерев росли повсюди й були основою сільськогосподарською культурою, що призвело до їх знищення римлянами. До 500 року н.е., колись рясні ліси фінікових пальм були практично цілком знищені.

Зараз ви читаєте новину «Археологи виростили пальму з двотисячолітнього насіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі