понеділок, 10 вересня 2018 23:13

Археологи розкопали тайник в замку

У Виборзькому замку в Ленінградській області РФ розкопали потаємних хід.

У ньому знайшли дошку для настільної гри з XVI століття, повідомила прес-служба інституту Інституту історії матеріальної культури РАН.

"Середньовічна цеглина представляє собою ігрове поле для настільної логічної гри на зразок нардів, шашок або го, що не має сучасного аналога. Знахідка може виявитися найбільш пізнім зразком такого ігрового поля в Європі. Особливо цікавим є той факт, що воно зроблене не з дерева, як в більшості відомих випадків, а з каменю", - йдеться в релізі.

Історик Олександр Смирнов припустив, що це старовинна гра "Млин", яка відома з IX-X століття. Вона була поширена в Середній Азії, звідки по торгових шляхах потрапила в Балтійський регіон і в Європу.

Автор: 53news.ru
  Знайшли цеглину з полем для давньої гри
Знайшли цеглину з полем для давньої гри

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під старим театром будівельники відкопали амфору з золотом

"Гра була предметом торгівлі, мала поширення і в містах Русі, особливо на північному заході - в Новгороді, Пскові, Старій Ладозі. Це логічна гра для двох гравців з фішками різного кольору, зазвичай в неї грали на дошках, і, ймовірно, знайдений кам'яний зразок ігрового поля - один з найбільш пізніх в Європі, що відноситься до періоду 1560-1580-х років", - каже Смирнов.

Виборзький замок заснували хрестоносці у 1293 році, під час третього шведського хрестового походу.

У Норвегії археологи під час розкопок будинку XIII століття в древньому місті Тенсберг виявили добре збережену арабську фігуру для настільної гри.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкопали тайник в замку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі