четвер, 06 грудня 2012 15:13

Археологи передали музею унікальний вівтар, знайдений у найбільшому поселенні трипільців
5

Аерокосмічний знімок невеликої частини трипільського поселення біля села Небелівка на Кіровоградщині. Червоним обведено ділянку храму
Фото: Фото: 1tv.com.ua
Реконструкція житла трипільців
Приклад гончарства трипільців

Кіровоградському обласному краєзнавчому музею передали унікальний трипільський вівтар, знайдений в липні цього року учасниками українсько-британської експедиції на місці найбільшого в Європі трипільського поселення поблизу села Небелівка Новоархангельського району області, повідомляє "В час пик".

Символічна передача відбулася 5 грудня, під час прес-конференції в обласному краєзнавчому музеї, присвяченій підсумкам українсько-британської експедиції Trypillya mega-site та ще шести археологічних досліджень, які проходили на території області протягом року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині розкопали трипільський мегаполіс(ФОТО)

Співголова експедиції, кандидат історичних наук, професор Інституту археології НАН України Михайло Відейко передав працівникам музею документи на експонат. Сам артефакт був доставлений в музей трохи раніше, і є двохсоткілограмовим хрестоподібним пристосуванням з паленої глини, яке використовувалося для релігійних ритуалів і обрядів.

Як пояснив М. Відейко, унікальність експонату полягає в тому, що він був знайдений під час розкопок трипільського храму площею 1200 квадратних метрів - першої і єдиної культової споруди, виявленої археологами за 120 років дослідження трипільської культури. До теперішнього часу, за словами пана Відейка, вважалося, що трипільці не будували будівель громадського призначення.

"Така споруда копається вперше. Раніше вважалося, що в Трипіллі таких храмів не було, бо не могло бути, що вони не будували таких громадських будівель. Зараз ми маємо докази, що це було. Уявіть собі, головний вівтар мав форму хреста і от довжина однієї лопаті понад 4 метри. А в цьому храмі цих вівтарів було кілька. Ми тут сперечаємося їх було 5 чи 7, але в будь-якому випадку це була дуже складна споруда", - пояснив археолог в ефірі Першого національного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи заплатили селянам за розкопані городи

Розкопки проводили просто посеред поля. Археологи розглядають супутниковий знімок місцевості, на якому видно давнє поселення трипільців біля Небелівки. Тепер археологи впевнено говорять, що воно було найбільшим у Європі.

Джон Чапмен, керівник британської частини експедиції, додав: "Це дуже велике поселення - найбільше в Європі. Трипільська культура цікавила мене багато років. Вона найдавніша у світі - виникла сім, а може й більше ніж сім тисячоліть тому. І у них традиція будівництва таких селищ як це проіснувала майже 12 століть. І для мене дуже цікаво з'ясувати, як передавалися знання".

У цей же день у Кіровоградському державному педагогічному університеті ім. В.Винниченка, з ініціативи відділу охорони культурної спадщини Кіровоградської ОДА пройшла науково-практична конференція за участю археологів Києва, Одеси і Кіровограда, які протягом року досліджували археологічні пам'ятники Кіровоградської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нема в Україні села, у якому не було б закопано скарбів"

Вперше про трипільське поселенні поблизу Небелівки стало відомо завдяки вишукуванням уманського археолога В. Стефановича в шістдесятих роках минулого століття. Відповідно до розкопок Інституту археології Академії наук УРСР, проведеними в 70-80 роках минулого століття, його площа складає близько трьохсот гектарів. Це найбільше трипільське поселення в Європі. До 2009 року грунтовних досліджень цієї території не проводилося. Влітку 2009 р. професор Інституту археології НАН України М. Відейко і британський учений, викладач Даренского університету (Великобританія) Д.Чепмен ініціювали проведення українсько-британської експедиції, до якої в цьому році приєдналися вчені з дев'яти країн світу. М. Відейко пропонує обласній владі надати статус заповідника території, яка охоплює Небелівку, а також села Торговиця та Володимирівка Новоархангельського району, де свого часу також були знайдені археологічні пам'ятки трипільської культури.

Зараз ви читаєте новину «Археологи передали музею унікальний вівтар, знайдений у найбільшому поселенні трипільців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі