понеділок, 01 серпня 2011 16:09

На Черкащині розкопали 150 трипільських хат
10

Фото: Фото: Надія Штупун

Між селами Легедзине і Тальянки на Черкащині археологи знайшли поселення трипільців, якому більше 5 тисяч років. Під час геомагнітної зйомки виявили, що городище займало близько 450 гектарів землі, у ньому було 1500-2800 будівель, у яких жили близько 25 тисяч жителів. Нині відкопали півсотні будівель.

На розкопках працює 30 студентів з Уманського педуніверситету і Києво-Могилянської академії. Серед кукурудзяного поля вони зняли верхній шар ґрунту на площі 30х30 метрів. Яму, глибиною не більше метра, вручну копали чотири дні. У центрі сидять дівчата з ножами і щітками. Вони змітають землю із решток розваленої хати.

"Ми сьогодні розкопали глиняну тарілочку, два глечика, кістку і щелепу собаки. Їх не можна чіпати, поки не сфотографуємо і не перепишемо, що де лежало. Я дуже хочу знайти антропоморфну фігурку жінки. Це статуетки, яким трипільці поклонялися, як богам." - каже 17-річна Марина Ткаченко.

Перед розкопками студентів вчать шанобливо ставитися до людей, останки яких можуть знайти під час розкопок.

"Ми розкопуємо трипільські хати, а в трипільців не було культу поховання, вони спалювали мертвих. Тим, хто розкопує кургани, треба знати, що на поховання скіфи і сармати часто накладали закляття. Мій друг ходив на розкопки скіфської могили. Три дні не могли до неї підступитися. Вже місце визначили, але тільки підходять з інструментом — дощ починається. І так кілька разів на день було. Тоді керівник експедиції провів ритуал. Розставив свічки ввечері на могилі, попросив пробачення у духів і дозволу подивитися, що там закопано. Також усі присутні пообіцяли з повагою ставитися до духів і знайдених речей. Наступного дня погода була гарна, і вони викопали добротний скелет" - говорить 18-річний Ярослав Ткаченко.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині розкопали 150 трипільських хат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі