субота, 30 березня 2019 11:00

Японська компанія заплатила рекордну ціну за картину із соняшниками

Японська компанія заплатила рекордну ціну за картину із соняшниками
Картина Вінсента ван Гога "Ваза з 15 соняшниками". Фото: yantar.in.уа

Картину Вінсента ван Гога "Ваза з 15 соняшниками" 30 березня 1987 року продано за $40,3 млн японській компанії "Ясуда", що займається страхуванням в Японії. Картина стала найціннішим на той час витвором мистецтва, але вже через кілька днів справжність покупки поставили під сумнів.

"Соняшники" — знамениті натюрморти з соняшниками Вінсента Ван Гога, писані з 1887 по 1889 роки. На створення кожної з картин циклу "Соняшники" Ван Гога йшло по кілька днів і навіть тижнів. Зобразив квіти на 11 картинах.

Вінсент ван Гог створив кілька різних версій знаменитого натюрморту. Одна з них, де в світлій глиняній вазі стоять п'ять квіток, була загублена в період Другої світової війни. Після цього мистецтвознавці досить довго вважали, що збереглося лише чотири схожих витвори, причому тільки два з них - оригінальні. На першій картині зображено чотирнадцять соняшників, а на іншій п'ятнадцять. Також існують дві авторські репродукції цих робіт. Їх місцеперебування добре відомо - але полотно, продане в Японії, не було зазначено ні в одному з каталогів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ван Ґоґ подарував своє вухо повії

Вінсент ван Гог народився 1853 року у Зюндерті (Нідерланди) у сім'ї пастора.1880 року захопився живописом і в Антверпені почав відвідувати класи в Художній академії і приватну школу малювання. Найвідомішими роботами цього періоду є "Їдці картоплі", "Ткач", "Натюрморт з люлькою і капелюхом".

За життя ван Гог виставляв лише декілька робіт в Парижі і Брюсселі. Слава до нього прийшла лише після паризької виставки 1901 року, коли він був визнаний як майстер-постімпресіоніст. У наступні десятиліття слава ван Гога незмінно зростала і на сьогодні його картини є визанними в усьому світі шедеврами.

17 березня 1901 року в Парижі почалась виставка 71-єї роботи голландського живописця Вінсента ван Гога. Екпресивні картини, побудовані на контрастах кольору, уривчастого ритму стали сенсацією у мистецькому світі

Зараз ви читаєте новину «Японська компанія заплатила рекордну ціну за картину із соняшниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі