понеділок, 12 листопада 2012 17:34

"Андріївський узвіз вперше зіпсували у 80-х" - києвознавець

Автор: Фото: istpravda.com.ua
  Фото Б. Мінделя з гелікоптера, 1981 рік
Фото Б. Мінделя з гелікоптера, 1981 рік

?Історичну вулицю Києва, що з'єднує Поділ з центральною частиною міста, Андріївський узвіз вперше було зіпсовано у 1980-х роках, коли укладали бруківку та встановлювали ліхтарі. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів києвознавець, старший науковий працівник Музею історії Києва Дмитро Малаков.

"У мене таке враження, коли на узвозі робили бруківку ніхто не користувався ні теодолітом, ні нівеліром. Тому що там був сильний підзор - відстань між вхідником і проїжджою частиною. Це нонсенс, не можна, щоб так було. Ліхтарі були поставлені під чавун, але не такі, як були у Києві. Хоча ті, хто робили, могли користуватися кресленнями і старими фотографіями. За царату, коли Андріївський узвіз завершував своє існування, там вже стояли високі, електричні ліхтарі. Цокольна частина ліхтарів була виготовлена з чавуну і доступ до електричних контактів закривала електрична відбивка з зображенням бога Зевс", - розповів Дмитро Малаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із Замку Річарда перші мешканці виїхали через "нечисту силу"

За словами києвознавця, у 1983 році люди відстоювали право не забудовувати Андріївський узвіз.

"Руйнація Андріївського узвозу почалась з того, що звідти почали виселяти корінних мешканців, які тримали там голубів, котів, собак. Останнє, що знищило образ Андріївського узвозу було те, що хтось сказав, що тим джипам незручно стрибати по кругляку-булижнику і давайте поміняємо на плитку. Так, той кругляк не зручний, але там перестала існувати аура життя людей та мистецької творчості. Там запанував голий зиск, бізнес, несмак і все те, що там зараз продається. Коли сказали нам, що той кругляк не можна було використати, тому що він не придатний для використання... Шановні, тому кругляку мільйон років, він льодовикового періоду. Що значить не придатний?", - розповів Дмитро Малаков.

Зараз ви читаєте новину «"Андріївський узвіз вперше зіпсували у 80-х" - києвознавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі