субота, 11 квітня 2020 08:20

Американці звільнили в'язнів запізно

Американці звільнили в'язнів запізно
Американці звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд. більшість загинули. Фото: Меморіальний музей Голокосту США

Війська Третьої армії США 11 квітня 1945-го звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд біля Веймара. З тих пір відзначають Міжнародний день звільнення в'язнів фашистських концтаборів.

Концтабір почав працювати в серпні 1937 року. В ньому не було газових камер, однак щомісяця гинули тисячі в'язнів – політичних і євреїв. Вони не витримували важкої праці, голоду, тортур і медичних експериментів.

4 квітня армія США взяла під контроль табір Ордруф, що входив в комплекс Бухенвальда. Опівдні восьмого квітня ув'язнені змогли встановити радіозв'язок з Третьою армією США. Це підштовхнуло в'язнів табору до повстання. Ув'язнені перебили частину охорони і захопили оглядові вишки. У боротьбі вони використовували 91 гвинтівку і один кулемет – зброю, яку в'язні збирали з 1942 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За день нацисти знищили 9 тис. євреїв

Американські війська прибули на підмогу повстанцям 11 квітня. О 15:15 дев'ятий батальйон шостої бронетанкової дивізії під командуванням капітана Фредеріка Кеффера закріпив перемогу в'язнів. З близько 250 тис ув'язнених близько 56 тис померли. На момент звільнення вижило 20 тисяч в'язнів.

У перші повоєнні роки в Бухенвальді був організований спецтабір НКВД, який 1950-го табір був розформований.

1 травня 1943 року німецькі нацисти вчинили масове вбивство 9 тис. євреїв з гетто міста Броди на Львівщині. В роки німецької окупації на території Львівщини нацисти утворили розгалужену систему місць примусового утримання - гетто, табори примусової праці, тюрми.

Зараз ви читаєте новину «Американці звільнили в'язнів запізно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі