понеділок, 07 вересня 2015 13:00

Як виглядали людські зоопарки 100 років тому - ретро фотографії
18

Люди, змушені жити в людських зоопарках
Фото: www.kulturologia.ru
Екзотичні народи дивували європейців. Село негрів на паризькій Всесвітній виставці 1889 рік.
Вольєр, обнесений дротяним парканом, в людському зоопарку.
Тубільці часто представлялися як перехідна ланка в еволюційному ланцюжку і жили у вольєрах з мавпами. Пігмей Ота Бенг, Всесвітня виставка 1904 р в Сент-Луїсі.

Людські зоопарки організовувалися в різних містах. Антверпен, Лондон, Барселона, Париж, Мілан, Нью-Йорк, Варшава, Гамбург і Санкт-Петербург - де тільки не проходили виставки людей. Як правило, подивитися на "дивовижних" тубільців приходили сотні тисяч відвідувачів. А ось "село негрів" на паризькій Всесвітній виставки 1889 року побачили понад 28 мільйонів (!) чоловік.

Як правило, представників "незвичайних" народностей силоміць вивозили з їхніх земель, а після - демонстрували здивованій публіці. Часто відтворювали автентичні поселення, споруджували хижі, призначали ватажків племені або громади. Як правило, керівництво зоопарків прагнуло самостійно розподілити ролі, проте це виходило не завжди, і часом самі аборигени починали "режисерувати" своє постановочне життя.

На хвилі загального інтересу до побуту і укладу життя екзотичних народностей почали активно розвиватися антропологічні дослідження, однак, факт існування подібних людських зоопарків від цього не менш жахливий. Те, що сьогодні здається аморальним, не викликало раніше ніяких тривожних почуттів у любителів розважити себе прогулянкою уздовж кліток з людьми. Такі зоопарки зникли до середини 20 століття, хоча навіть в післявоєнній Європі був зафіксований випадок, коли на загальний огляд було виставлене ​​конголезьке село.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядали людські зоопарки 100 років тому - ретро фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі