понеділок, 15 жовтня 2012 18:33

Як відрізнити хорошу історію від поганої?

Автор: Фото: Ольга Скороход
  У видавництві "Лаурус" вийшла нова книжка Олексія Толочка "Київська Русь і Малоросія у 19 столітті"
У видавництві "Лаурус" вийшла нова книжка Олексія Толочка "Київська Русь і Малоросія у 19 столітті"

Історик має розуміти межу того, що він може дослідити, і те, чого не може стверджувати через брак джерел або інші причини, вважає відомий історик, доктор історичних наук Олексій Толочко. Про це він розповів на презентації своєї нової книги.

Відповідаючи на запитання як людині, далекій від академічної історії, обрати якісну історичну книгу, а простіше кажучи, зрозуміти який історик є хорошим, Толочко зазначив:

"Історики дискредитували ту історію, яку вони практикують. І довіра до професійної історії в суспільстві, очевидно, низька. А якщо немає довіри до професіоналів, виникають знахарі. І це саме наша ситуація. Як відрізнити хорошу історію від поганої? Посиланнями. Як правило, якщо їх багато, є великий науковий апарат — це серйозна історія. Чим товща книжка, тим серйозніша праця (сміється, сміх підхоплюють слухачі). Але насправді на це немає відповіді. Потрібно шляхом проб, помилок знаходити того історика, якому ви довіряєте".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшла книга про те як Україна відвойовувала в Росії Київську Русь

Ніби у продовження теми про рамки історичного знання, прозвучало наступне питання: якою мовою розмовляли у "селах" Русі навколо Києва. Форма питання звучала: "Чи вірите ви, що ця мова була близькою до української?"

"Бачте, ви не дарма запитуєте я вірю чи не вірю... А я намагаюся відповісти, що я не знаю і пояснити чому я не знаю, - відповів історик. - Це трохи інша площина. Ми можемо собі уявляти минуле таким, яким воно нам подобається і проектувати сучасну ситуацію на давнину. Але підстав говорити про це у нас дуже мало. Треба усвідомлювати межі нашого знання — те, що ми можемо знати і стверджувати, а що лежатиме за цією межею у сфері віри, переконання".

Зараз ви читаєте новину «Як відрізнити хорошу історію від поганої?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі